<- Babka kakaowaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka kawowo-migdalowa ->

PDF Drukuj

Babka kawowa

Dodano: 2000-05-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4338 razy.


2 szkl. cukru
40 dkg mąki
25 dkg masła
4 jajka
1 torebka cukru waniliowego
13 dkg drobno posiekanych migdałów
3 łyżki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
tłuszcz do formy

Zagotować szkl. wody, rozpuścić kawę. Utrzeć miękki tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na masę, dodawać stopniowo jajka. Dodać ostudzoną kawę i migdały. Zmieszać mąkę proszek i kakao, dodać do masy, dodać skórkę z cytryny. Wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wlać ciasto ok. 2 litry. Piec w 175st.C 1 - 1 1/2 godz.

From: Agnieszka <agnieszkawanke@poczta.onet.pl>
Jest tyle przepisów na babke kazdy inny a ja chce latwy i dobry
Nadesłał(a): Bozena 2006-02-14 14:02:14

wspaniala babka - skladniki miksowalam pieklam okolo godziny (sprawdzalam patyczkiem) dodalam zamiast migdalow orzechy - rosplywa sie w ustach
Nadesłał(a): gosposia 2006-02-22 20:02:31


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności