<- Kwas chlebowy 3Lista potraw z grupy: Napoje bezalkoholoweKwas chlebowy - recepta uproszczona ->

PDF Drukuj

Kwas chlebowy 4

Dodano: 2000-05-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5142 razy.


50 dkg chleba razowego
1 szkl. cukru
1 - 1 1/2 dkg drożdży
kawałek skórki cytrynowej lub pomarańczowej
rodzynki
4 - 5 litrów wody

Chleb wysuszyć i lekko zrumienić, pokruszyć i wsypać do emaliowanego naczynia. Zalać zimną przegotowaną wodą, z dodatkiem cukru i skórki. Naczynie przykryć i pozostawić na 8 - 10 godzin.
Po upływie tego czasu przecedzić przez gęste sito, dodać drożdże roztarte z 1 łyżką cukru. Naczynie przykryć i pozostawić w temp. pokojowej na 10 - 14 godzin.
Po tym terminie jeśli jest piana przecedzić i przelać do butelek, do których wkładamy po kilka rodzynek. Wystawić do piwnicy lub lodówki.
Po dwóch dobach napój nadaje się do picia.

From: Agnieszka <agnieszkawanke@poczta.onet.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności