<- Tort czekoladowy (nie pieczony)Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTORT CZEKOLADOWY NIE PRZEKŁADANY ->

PDF Drukuj

Tort czekoladowy - przepis p.Jadzi

Dodano: 2000-05-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4059 razy.


Ciasto:
4 łyżki wody
1 1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka "Palmy"
3 łyżki kakao

Wszystko zagotować i gotować 3 min mieszając.
Przestudzić, dołożyć 4 żółtka i 1 1/2 szkl. mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia (od małego proszku odjąć pół małej łyżeczki).
Ubić pianę z białek i wymieszać ją lekko z ciastem.
Piec w prodiżu lub tortownicy ok. 40 min.

Krem:
1/2 l mleka
2 cukry waniliowe
4 płaskie łyżki kaszy mannej
Gotować to wszystko 10 min stale mieszając. Po ugotowaniu wstawić do zimnej wody, przestudzić mieszając.
Kostkę "Palmy" utrzeć ze szkl. cukru pudru, połączyć z kaszką, dokładnie rozetrzeć na gładką masę, doprawić sokiem z 1 - 2 cytr. i przekładać ciasto.
Z wierzchu polać lukrem czekoladowym:

Polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
2 łyżki mleka
1/2 szkl. c. pudru
2 łyżki kakao
Gotować ok. 2 min. Smarować gorącym.

From: Agnieszka <agnieszkawanke@poczta.onet.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności