<- Tort cytrynowyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTORT CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWY I ->

PDF Drukuj

Tort cytrynowy - przepis Joli

Dodano: 2000-05-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3409 razy.


6 żółtek
1/4 kg masła
1 szkl. cukru
1 1/4 szkl. mleka
2 łyżeczki mąki kartoflanej lub budyń
4 paczki biszkoptów
1 cytryna

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną.
Osobno zagotować mleko i gorące wlewać do żółtek.
Wszystko razem znów wlać do garnka i na wolnym ogniu gotować do zgęstnienia stale mieszając. Następnie utrzeć masło powoli dodając masę budyniową po jednej łyżce (wystudzoną). Na koniec dodać sok z 1 cytryny.
Boki i dno tortownicy wyłożyć biszkoptami uprzednio zamoczonymi w ponczu.
Wyłożyć masę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

From: Agnieszka <agnieszkawanke@poczta.onet.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności