<- Groszek cukrowyLista potraw z grupy: Info - o ....Grzyby ->

PDF Drukuj

Groszek ptysiowy

Dodano: 2000-07-25 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2084 razy.


Groszek ptysiowy to malutkie kulki zrobione z ciasta ptysiowego - w konsumpcji troszke twardszego i bardziej chrupkiego niz duze ptysie z bita smietana.
Nie ma szczegolnego smaku - ot po prostu ciasto, lekko slonawe.
Dodaje sie go do zup przecieranych , czyli kremow. Klasyczne zestawienie to zupa-krem z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym, zupa-krem z porow, selerow, marchewki itd.
Wlasciwie moze byc stosowany wymiennie z grzankami, ale jest o wiele smaczniejszy i bardziej elegancki.
Mozna go zrobic samemu w domu - wystarczy wyciskac szpryca z ciasta ptysiowego na nasmarowana blache malenkie kuleczki. Malenkie - bo bardzo rosnie ! Piec w wysokiej tempreaturze ok. 200 stopni. Raczej nie dogladac podczas pieczenia.
Aha ! Piecze sie bardzo krotko.
Sluze przepisem !
Mozna tez kupic groszek ptysiowy w sklepie - stoiska z pieczywem lub makaronem, maka itd.
Polecam i serdecznie pozdrawiam
Beata Kozlowska
From: "betka" <beatakoz@friko6.onet.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności