<- Szyszki drożdżowe z seremLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaŚwiąteczny tort bakaliowy ->

PDF Drukuj

Świąteczna bajaderka

Dodano: 2000-08-02 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4268 razy.


Czesc zgodnie z obietnica podaje przepis na swiateczna bajaderke (prosze purystow aby nie rzucali gromow, jesli cos nie tak z nazwa - dla mnie to jest wlasnie bajaderka)

Sklad ciasta:
0,5 kg maki pszennej
kostka (0,25 kg) masla
0,2 kg cukru pudru (moze byc tez zwykly, ale trzeba dluzej wyrabiac)
2 jajka
1 lyzka proszku do pieczenia
Reszta skladnikow:
1 lyzka kakao
1 szklanka mleka
5 lyzek marmolady (rodzaj wg uznania, lekko kwaskowata)
bakalie - rodzynki, orzechy, skorka pomaranczowa
1 kieliszek rumu (ewent. spirytusu)

Skladniki ciasta wymieszac, dobrze wyrobic, a nastepnie upiec z tego dwa placki.
Wazne dla zapracowanych - mozna je upiec znacznie wczesniej!
Jeden z tych plackow rozkruszyc w misce, dodac kakao, bakalie (IMHO - im wiecej, tym lepiej), mleko i rum i utrzec wszystko na mase. Na drugim placku nalezy rozsmarowac marmolade, na nia wylozyc mase, polac polewa czekoladowa lub lukrem.
Ciacho jest oblednie slodkie, moze sie troche "rozlatywac", dlatego warto je dobrze schlodzic przed podaniem. No i duzo bakali....
Juz sie nie moge doczekac swiat.
Pozdrawiam - Basia
From: Daniel Jarosik <djarosik@boss.zie.pg.gda.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności