Dodano: 2000-08-20 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3048 razy.
dwa żółtka
3 - 5 łyżek cukru ( zależnie od upadobań )
1 piwo
Źółtka utrzeć z cukrem (tak, jak kogiel mogiel). Piwo wlać do garnka i podgrzewać prawie do wrzenia (NIE ZAGOTOWAĆ). Mieszając żółtka dodać niewielką częś piwa i starannie wszystko wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. następnie dolać reszte piwa i wyać
From: "Dariusz Trzeciak" <darektrz@polbox.com>
Ja jeszcze do gotujacego sie piwa dodaje cynamon, gozdziki i skorke pomaranczowa :)
Pozdrawiam
Wojtek
From: Wojciech Borczyk <bori@amu.edu.pl>
A ja, zamiast cukru używam miodu, często bez jajek. Też fajne, szczególnie zimą.
Pozdrawiam
Tomek Niemiec
From: "Tomasz Niemiec" <tniemiec@zigzag.pl>
Fajnie, ale to jest przepis na kluseczki lane na piwie! Nie wolno przesadzic z temperatura piwa w momencie dodawania jajek bo sie zwarzy - pozniej mozna jeszcze ciut podgrzac.
No i oczywiscie korzenie...
darek
From: ladzk@ite.waw.pl (Dariusz K. Ladziak)
Zoltka musza byc _bardzo dokladnie roztarte_ z cukrem na jednolita mase, wtedy sie nie zwarzy nawet jak zalejesz wrzatkiem :)
Pozdrawiam :)
Wojtek
From: Wojciech Borczyk <bori@amu.edu.pl>
Nie opowiadaj mi takich bajek - juz zdazalo mi sie dwa zoltka rozprowadzone polowa butelki zimnego piwa zwarzyc...
Nie przekraczac szescdziesieciu stopni. Zreszta po co?
Piwo aromat traci, wrzatku i tak nie wypijesz - czyli dzialanie bez sensu.
darek
From: ladzk@ite.waw.pl (Dariusz K. Ladziak)