Dodano: 2000-08-20 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2466 razy.
Mozarella jest robiona z krowiego mleka, choc spotyka sie rowniez z mleka buffalo (Amerykanie, ktorzy uwielbiaja skroty, nazywaja ja Buf Moz).
Swieza mozarella jest mieciutka, bo to mlody ser, i jest on trzymany calkiem zanurzony w serwatce. Czesto ten, kto robi mozarelle, rozciaga ja w rekach, jak sznury, i na koniec zawiazuje w supelki. Wtedy jest ten ser taki wloknisty.
Magdalena
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)
Znajomy Wloch twierdzi, ze do prawdziwej mozarelli potrzeba mleka krowiego, ale ze specjlanej krowy.
Przycisniety oznajmil, ze jest ona (ta krowa) wlochata. I ponoc czarna (?). Nie zartuje.
MM
From: "Marcin Maruta" <mmaruta@km.com.pl>
Doszedlem do Zrodla (MOJ AUTORYTET KULINARNY) ktory rzekl co nastepuje: Mozarella to w oryginale ser z mleka BAWOLEGO (!) (z takich bawolow co non stop leza w wodzie) - w praktyce kupic to mozna w Neapolu i ponizej. Krowa to podrobka, aczkolwiek smakowita.
MM
From: "Marcin Maruta" <mmaruta@km.com.pl>
Jest jeszcze mozzarella zolta, uzywana glownie do pizzy i do zapiekania. Ja np. zapiekam z mozzarella szpinak i zupe cebulowa.
Przemyslaw Koziarski
P.S. Oryginal wloski lub niezla dunska tarta sa dosc drogie i trudno dostepne, ja przewanie kupuje polska "podrobke" z polseru i musze przyznac, ze jest niezla.
From: "Przemyslaw Koziarski" <peka@kki.net.pl>