<- Suflet z truskawek lub poziomekLista potraw z grupy: ZapiekaneSzybki obiad - zapiekana pierś kurczaka z kapustą kiszoną i serem ->

PDF Drukuj

Szparagi zapiekane

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2706 razy.


24 szparagi,
3 plastry szynki,
śmietana,
50 g masła,
szklanka mleka,
100 g tartego żółtego sera,
łyżka mąki,
starta gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz,
natka.

Szparagi obrać, opłukać. Związać w pęczki, włożyć do
osolonego wrzątku, gotować 15 min. Połowę masła
stopić, wsypać mąkę, podgrzewać nie rumieniąc. Stale
mieszając, wlewać zimne mleko, dodać pieprz, sól,
szczyptę gałki muszkatołowej. Zestawić z ognia, gdy sos
się zagotuje. Wymieszać z 4 łyżkami śmietany, resztą
masła i 75 g sera. Plastry szynki przekroić na pół. Połowę sosu wlać do żaroodpornego półmiska. Pęczki
odsączonych szparagów owinąć szynką, układać w naczyniu, zalać pozostałym sosem, posypać serem. Zapiekać ok. 15 min w rozgrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekana pietruszką.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności