<- Kuchnia szwedzkaLista potraw z grupy: Info - o ....Kuchnia śląska ->

PDF Drukuj

Kuchnia szwedzka

Dodano: 2000-08-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1848 razy.


Czasy sie zmieniają, kultury przenikają, młode pokolenia próbuja rzeczy nowych. No i właśnie. Jaka waszym zdaniem kuchnia jest najlepsza i dlaczego. Opowiedzcie proszę o swoich gustach, o potrawach które mieliście przyjemnośc skonsumować. Myślę, że to ciekawa dyskusja, a każdy z nas na pewno moze pochwalić się czymś co go zaintrygowało w kuchniach świata.

Ja np. byłem ostatnio ( w grudniu ) w Szwecji północnej. 1000 km od Malmo na północ, kraina niedźwiedzi. ,wilków i śniegu. Miejscowość nazywa sie IDRE, leży w wysokich pięknie ośnieżonych górach północnej Dalarny.
Hotele i restauracje nie przypominają niczego znanego w Europie a raczej przynoszą skojarzenia zamków z dawnej Transylwanii. Po godzinach spędzonych na nartach, wsiadam z żoną do psiego zaprzęgu! Tak to coś niesamowitego. Jedziemy coś zjeść.
Wpadamy do pierwszej z brzegu restauracji, po drodze mijając małe stado srebnych reniferów. W środku ciepło, huczy ogień w pieknym rzeźbionym kominku. Zamawiamy.
Poprosiliśmy polędwice z rusztu + tłuczone ziemniaki , niby nie wyszukane danie, po szwedzku nazywało się to "po planka".
Pominę piękne przystawki( sałatka z homarów) oraz wino grzane z goździkami, migdałami i cynamonem abyśmy się rozgrzali. Proszę sobie wyobrazic moje piękne panie i panowie ,że w momencie kiedy potrawa była już gotowa, kładą ją (wielki, nie ogromny płat polędwicy ,oraz ziemniaki puree z kompozycją warzyw i owoców w jakimś pysznym sosie, kolor rózowy) na wielką deskę , dosyć grubą ,że się tak wyrażę. Wszystko to wkładają do ogniowego pieca.
Po kilku minutach, w trakcie których raczyliśmy się grzańcem w końcu "Po Planka" stanęła przed nami na stole. Tego smaku nie potraficie sobie wyobrazić. Polędwica leciutko skwierczy, przepysznie czymś natarta smakuje wybornie, jest miękka i soczysta. Ziemniaki purre mają pomarańczowa zapieczoną od ognia skorupkę, a w środeczku mięciutkie i kochane. Cudowne surówki zaostrzały smak potraw a czerwone wino ...
No moi drodzy przekąście coś i zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam was wszystkich,
Parę slow o mnie abym nie był całkiem anonimowy. Mieszkam w Szczecinie, mam 29 lat, prowadzę własną agencję reklamową, oraz obsługuję media w Internecie. Lubię sport, muzykę,przygodę i kuchnię. Następnym razem napiszę co jadłem w LA CALA na Majorce.
Pozdrawiam wszystkich smakoszy z grupy, hej
Albert
From: "albert jerka" <dragon@dragon.com.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności