<- PekanyLista potraw z grupy: Info - o ....Pieczarki ->

PDF Drukuj

Pemikan

Dodano: 2000-08-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3483 razy.


Pemmican to oryginalnie jedzenie Indian Amerykanskich, glownie w czasie wedrowek i polowan.
Polegalo ono na ucieraniu suszonego miesa z orzechami i topionym tluszczem, nastepnie formowaniu w kawalki gotowe do jedzenia.
W dzisiejszych czasach robi sie dwa rodzaje, miesny pemmican i bakaliowy pemmican, ktory ja czasem robie.
Magdalena
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

W sumie rownie pozywne jwk pemikan jest porzadne i dobrze ususzone salami - tyle ze twardsze.
Generalnie zrobienie pemikanu polega na ususzeniu miesa (surowego lub lekko podwedzonego), utluczeniu go na proszek i zagnieceniu z dokladnie przetopionym dla zwiekszenia trwalosci twardym, niejelczejacym tluszczem (smalec wieprzowy, loj wolowy, podobne).
Lepi sie z tego pacynki stosownej do potrzeb wielkosci, zawija w cokolwiek (pergamin, folia aluminiowa) i trzyma raczej w chlodzie - jest to w koncu wynalazek z okolic polnocnego kola podbiegunowego - im tam lodowki nie byly potrzebne.
Darek
From: ladzk@ite.waw.pl (Dariusz K. Ladziak)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności