<- Szarlotka bez wyrabiania - przepis Zosi SkoczekLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSzarlotka Magdy ->

PDF Drukuj

Szarlotka królewska

Dodano: 2000-08-23 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6849 razy.


Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody

Jajka ubić z cukrem na parze, przestudzić, dodać ocet i wodę. Dalej mieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką.
Piec około 30 minut.

Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0.3 kostki margaryny
0.5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0.75 szklanki śmietaną
0.5 szklanki cukru pudru
Jabłka zetrzeć na tarce i podsmażyć. Do gorących wsypać galaretkę i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt.
Margarynę utrzeć z cukrem dolewając mleko ze śmietaną.
Kremem posmarować biszkopt z jabłkami.
Oblać wszystko polewą czekoladową.
SMACZNEGO
Grażyna
From: "Gaga" <gagusia@zeus.polsl.gliwice.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności