<- śledź w oleju lub oliwieLista potraw z grupy: RybyŚledź z rodzynkami ->

PDF Drukuj

Śledź z bazylią

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3045 razy.


80 dag świeżych śledzi,
3 łyżki oliwy,
sok z 1 cytryny,
sól i pieprz,

SOS:
2 pomidory (20 dag),
sok z 1 cytryny,
3 łyżki oliwy,
2 łyżki octu winnego,
kilka listków bazylii,
sól i pieprz,

Śledzie wypatroszyć, umyć i osuszyć. Następnie skropić
sokiem z cytryny w środku i na wierzchu, posolić i
popieprzyć. Ponacinać w poprzek, aby piekły się
równomiernie. Posmarować je oliwą i piec na ruszcie
(np. w gorącym piekarniku) z obu stron po 10-15 minut.
Przygotować sos:
Oliwę wymieszać z octem winnym. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ drobno pokroić i wymieszać z sosem. Listki bazylii opłukać, pociąć na paseczki i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Na upieczone śledzie nakładać sos i natychmiast podawać z pieczywem lub ziemniakami.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności