<- Omlet wiejskiLista potraw z grupy: ŚniadaniaOmlet z konfiturami poziomkowymi ->

PDF Drukuj

Omlet z baleronem

Dodano: 2000-08-28 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2584 razy.


Najlepszy omlet na swiecie (IMHO):
Skladniki (na dwie dosc glodne osoby):
- 4-5 jajek,
- tyle kopiatych lyzek maki pszennej ile jajek -1 (czyli 3-4),
- 10dkg baleronu, dobrze jesli bardziej tlusty, plasterki
- odrobina masla,
- puszka groszku zielonego, ew. kukurydzy, (kukurydza jest odrobina bardziej slodka). odcedzic
- sloik majonezu Kieleckiego (tylko i wylacznie!!!)

Na patelni, najlepiej teflonowej lub innej nieprzywierajacej, topisz maselko, na to wkladasz poszarpany na kawaleczki baleron. Przesmazasz z obu stron, jak gotowe wyjmujesz z patelni i odkladasz do miseczki.
W trakcie smazenia ubijasz piane z bialek, jak sztywna to dodajesz po jednym zoltku i lyzce maki i raczej mieszasz niz miksujesz, by mieszanka jak najmniej siadla.
Wymieszane wylewasz na patelnie z tluszczem po baleronie, przykrywasz pokrywka i smazysz.
Po paru min. jak spod bedzie sciety, ale gora leszcze lekko miekka wykladasz na gore usmazony baleron, ma sie lekko schowac w ciasto.
Dosmazasz spod, obracasz (hi, hi latwo mowic) i smazysz z drugiej strony.
Usmazony wykladac na talez, dzielac sie z dziewczyna, na omlet nakladac GRUBO majonez Kielecki, na to wysypac groszek (kukurydze) i wio.
SMACZNEGO
Ps.
-Nie przesadzac z iloscia jajek bo sie nie zmiesci na patelni.
-Latwo obrocic zsuwajac na inna patelnie.
-Sprawdzone wielokrotnie sute sniadanie.
-Jak ktos utyje, prosze nie miec do mnie pretensji;)
Jakub Jewula
From: "Jakub Jewula" <biuro@studio-qba.com.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności