Dodano: 2000-08-28 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3580 razy.
Zebrać platki dzikiej rozy i potem utrzeć je z cukrem pudrem (dosc duza iloscia).
Ja to robie w makutrze (donicy)...
Przechowywac w lodowce...
Takie konfitury (?) rozane mozna stosowac do aromatyzowania innych dzemow lub powidel - bardzo wydajne...
Pozdrawiam
Kamil Uminski
From: umil@platon.man.lublin.pl (Kamil Uminski)
Moja ciocia podczas ucierania dodaje troche spirytusu.
Powidla (?) maja wtedy lepszy aromat i dluzej sie trzymaja.
Z cukrem nie nalezy przesadzac, bo moze potem skrystalizowac i wyjdzie landrynka rozana ;~)
Maja K.
From: "Ma-Kr" <krezelk@friko6.onet.pl>
Tylko wczesniej nalezy usunac z platkow "to biale", czyli miejsce, w ktorym laczy sie z kwiatem. Podobno jest gorzkie. Tak przynajmniej mowila moja babcia.
Ola
From: "Ola Mańka" <amanka@iepch.gliwice.pl>