<- Smażona ośmiornicaLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybSola zapiekana z owocami morza ->

PDF Drukuj

Smażone małże z czerwoną kapustą i bananem

Dodano: 2000-09-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1585 razy.


Na 2 osoby:
Dwie male garscie miesa malz lub puszka wedzonych ostryg (być może można użyć mrożonych),
odcedzona oliwa z oliwek,
czosnek,
sol,
pieprz
1/2 malej glowki kapusty (czerwonej)
1 lyzka soku z cytryny
1/2 lyzeczki majeranku
1 banan
2 lyzki cukru
2 lyzki soku z cytryny
1 lyzka pokruszonego bleu sera

Pol glowki kapusty poszatkowac cienko.
Malze usmazyc szybko na malej ilosci oliwy z czosnkiem. Do tej patelni sypnac garsc wloskich orzechow, posypac majerankiem, popieprzyc obficie, podsmazyc chwile.
Zdjac z patelni na gorace talerze, dodac do patelni kapuste, posolic troche, "wyszmyrgac", jak mowia poznaniacy, te patelnie kapusta, pokropic 1 lyzka soku z cytryny, jak zwiednie, przelozyc na talerze obok malz.
Jednego banana podzielic na pol wzdluz. Ciagle na tej samej patelni skarmelizowac cukier, dodac sok z cytryny, i polowki banana. Nie smazyc za dlugo, bo banan sie rozleci, przewrocic na druga strone.
Przelozyc banana na kapuste.
Wszystko posypac bleu cheese.
Podawac natychmiast.
Magdalena
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)

Oj, boje sie, ze mrozonymi malzami nie zastapi sie wedzonych ostryg. Ale oczywiscie przepis moza wyprobowac, pewnie wyjdzie cos dobrego.
Klopot z mrozonymi malzami jest ten, ze sa one juz ugotowane. wiec we wszelkich przepisacj wymagajacych gotowania (smazenia, pieczenia itp.) beda one gotowane powtornie i ne beda nigdy mialy smaku zblizonego do malz swiezych. Nie dadza tez odpowiedniego smaku w zupach.
Niemniej mozna ich uzyc jako namiastki w roznych potrawach z owocami morza. Np. do paelli.
A ja robilem z nich calkiem znosny clam chowder -- taką amerykanska zupe z malzy.
Wladyslaw
From: wlos@tele.com.pl (Wladyslaw Los)

Ja to zjadlem (z ostrygami) i bylo dobre. Jedyny problem to ze orzechy + banan + ser nadaja potrawie bardzo ciezki charakter mimo ze wcale nie jest ciezkostrawna. .
Otworzylem do tego polwytrawne mozelskie wino i byl to blad. Wino musi byc mocno kontrastujace: bardzo wytrawne.
Generalnie to dzieki za przepis.
From: Stanislaw Semczuk <stanislaw_semczuk@adso.com.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności