<- Pierożki piemonckieLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPierożki z czereśniami lub wiśniami ->

PDF Drukuj

Pierożki Ravioli

Dodano: 2000-09-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3750 razy.


czas przyg: 01:00,
czas gotowania: 00:08-10,
czas oczekiwania podczas przyg: 01:00,
danie główne:--tak
możliwość wcześniejszego przygotowania :--tak,
przechowywanie: w lodówce,
zamrażanie: przed ugotowaniem,
podgrzewanie:--nie.
propozycje podania: Podawaj gorące, posypane tartym serem i makiem.
uwagi: Pomysł samodzielnego przygotowania ciasta na makaron może z początku wydać się zbyt śmiały, ale kiedy raz przekonasz się, jak łatwo jest je wykonać i jak wspaniale smakuje, uzależnisz się! Aby osiągnąć najlepszy efekt, użyj mąki durum lub innej twardej mąki,.
SKŁAD:
Liczba osób : 4
Ciasto na makaron:
MĄKA 300 g
JAJKA 3 lub 2 jajka i 2 żółtka
OLEJ 2 łyżki stołowe
Sól 1 łyżeczka

Nadzienie:
Jajko 1
Ser ricotta 340 g
Świeże zioła (PIETRUSZKA, BAZYLIA, SZAŁWIA, ROZMARYN), posiekane mały pęczek
Sól i pieprz
MASŁO 30 g
Świeży Parmezan do posypania
Prażony mak do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
*PRZYGOTOWANIE* ciasta na makaron:
Przesiej mąkę na stolnicę i zrób w środku wgłębienie. Wlej do niego jajka, sól i olej i zagnieć ciasto palcami, dobierając stopniowo mąkę. Ugniataj je, aż stanie się elastyczne. Jeśli potrzeba, dodaj więcej mąki.
Uformuj gotowe ciasto w kulę i przełóż do lekko naoliwionej miski. Przykryj i odstaw na godzinę.
Przygotowanie nadzienia:
*ODDZIEL* żółtka od białek. Do małej miseczki włóż ser ricotta, żółtko i zioła. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.
Przygotowanie ravioli:
Posyp stolnicę mąką i *ROZWAŁKUJ* na niej ciasto na cienki placek (o grubości około 2 mm). Możesz do tego użyć maszynki do robienia *MAKARONU*. Przy pomocy radełka zaznacz kółka o wielkości 10 cm.
Lekko ubij białka. Małą łyżeczką *NAŁÓŹ* masę serową na środek każdego pierożka. Posmaruj ciasto naokoło białkiem i zawiń, żeby zamknąć pierożek. Ściśnij palcami krawędzie ciasta naokoło nadzienia. Następnie wykrój radełkiem ravioli i sklej opuszkami palców.
Każdy pierożek nakłuj igłą. Przez 8-10 minut gotuj je we wrzącej, osolonej wodzie, na średnim ogniu, po czym odcedź.
Do garnuszka włóż trochę masła, dodaj ravioli i delikatnie je przysmaż.
Utrzyj parmezan.
Gotowe pierożki posyp serem i makiem. Podawaj gorące.
SMACZNEGO

Przepis z programu komputerowego YDP "Wegetariańskie przysmaki".
GAGA
From: "Gaga" <gagusia@zeus.polsl.gliwice.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności