<- Marcepan do mazurkaLista potraw z grupy: Dodatki do ciastMasa grylażowa ->

PDF Drukuj

Masa czekoladowa do wafli

Dodano: 2000-10-13 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3359 razy.


Czesc
Jako czekoladowy lasuch proponuje do wafli mase czekoladowa:
Proporcje na dosc duzo masy:
2 szklanki cukru
4 lyzki kakao
mleka tyle, zeby to sie polaczylo w bardzo gesta mase.
Po dolaniu mleka i wymieszaniu dorzucic nalezy 1 kostke masla lub margaryny.
Calosc rozgrzac na srednim ogniu az do roztopienia tluszczu, potem przetrzymac na malutkim ogniu przez 3-5 minut (zalezy od gestosci masy tu sie msci zbyt duzo mleka dolanego wczesniej).
UWAGA - trzeba caly czas mieszac, bo lubi sie przypalac!
Po lekkim przestudzeniu mozna dodac advocata, spirytusu, lub jakis olejek smakowy (nieduzo).
Takie wafle wciagam od kiedy pamietam. W domu zawsze byla paczka suchych wafli w razie "niespodziewanej okazji".
Polecam i smacznego - Basia
From: Daniel Jarosik <djarosik@boss.zie.pg.gda.pl>

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności