<- Tort bananowyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort biszkoptowy bez pieczenia 1 ->

PDF Drukuj

Tort bezowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4331 razy.


40 dag bezów,
2 szklanki słodkiej śmietanki (18-procentowej),
2 torebki cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru,
4 łyżeczki żelatyny,
sok z 1/4 cytryny,
1 puszka ananasa,
2 pomarańcze,
6 mandarynek,
1 kiwi,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Pomarańcze i mandarynki umyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Kiwi umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Ananasy osączyć na sitku.Źelatynę namoczyć w 3 łyżkach
zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać na małym ogniu stale mieszając, aż się całkowicie rozpuści.
Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder
i cukier waniliowy oraz po kropelce rozpuszczoną żelatynę
i sok z cytryny. Na paterze lub dużym talerzu układać
warstwami : bezy, owoce i bitą śmietanę. Udekorować startą na tarce czekoladą i kiwi. Schłodzić 2-3 godz. w
lodówce.
jest bardzo ptszny
Nadesłał(a):

jest bardzo pyszny
Nadesłał(a):


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności