<- Ciasto drożdżowe 6Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto drożdżowe bez wyrabiania ->

PDF Drukuj

Ciasto drożdżowe 7

Dodano: 2000-11-21 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5391 razy.


JAK PRZYGOTOWYWAĆ CIASTO DROŹDŹOWE
W handlu dostępne są drożdże świeże i suszone; jak ich używać opisano w przepisie poniżej.

Przepis podstawowy:
500 g mąki pszennej,
1 paczka suszonych drożdży albo 1 kostka świeżych drożdży (42 g),
75 g cukru,
1 paczka cukru waniliowego,
sól,
250 ml (1/4 l) letniego mleka,
75 g rozpuszczonego i wystudzonego masła lub margaryny.

Suszone drożdże zmieszać równomiernie widelcem z mąką przesianą do miski, w której będziemy ucierać ciasto; albo przesiać mąkę do miski do ucierania, zrobić zagłębienie na środku i rozkruszyć w nim świeże drożdże. Posypać lekko cukrem, zmieszać z odrobiną mleka. Przykryć i zostawić na 1O-15 min do rośnięcia.
Dalsze czynności są takie same dla obu rodzajów drożdży: Wszystkie pozostałe składniki, wymienione w przepisie dodać do mąki. Najpierw wyrabiać krótko na najniższym, a potem na najwyższym stopniu obrotów ok. 5 min.
Ciasto musi być gładkie. Ja ugniatam ręcznie, aż będzie dobrze odchodzić od rąk i ciasto będzie elastyczne - jak zrobisz dołek palcem, to ciasto wraca na poprzednie miejsce, i nie ma dołka :) Słowem, ugniatać tak długo, jak się da.
Przykryte ciasto pozostawić w ciepłym miejscu tak długo, aż wyraźnie powiększy swoją objętość (ok. 30 min). Następnie - w zależności od przepisu - wyrabiać ciasto dalej.
Pozdrawiam,
From: "Jola Backiel" <ilanka@friko7.onet.pl>

ile wazy u Was jedna paczka suszonych drozdzy?Prosze jak mozesz to odpowiedz.
Nadesłał(a): Ela 2005-12-27 02:12:55


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności