<- Tort jabłecznyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTORT KAKAOWY ->

PDF Drukuj

Tort jogurtowo-brzoskwiniowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3566 razy.


Składniki na 16 porcji:
Na ciasto:
10 czubatych łyżek mąki (20 dag),
6 płaskich łyżek masła lub margaryny
(12 dag),
6 łyżek cukru (12 dag),
5 łyżek cukru pudru (10 dag),
4 jajka,
1 torebka cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz do formy.
Na nadzienie:
2 pojemniki (po 20 dag) jogurtu natu
ralnego,
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
1 cytryna,
1 puszka moreli (425 ml),
4 łyżki cukru,
1 łyżka cukru pudru,
9 łyżeczek żelatyny
Utrzeć tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym. Rozdzielić dwa jajka.Dodać do masy żółtka i pozostałe całe jajka, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Posmarować tłuszczem tortownicę (o średnicy 26 cm), napełnić ciastem.
Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni. Ubić białka z pudrem, posmarować ciasto na 20 minut przed końcem pieczenia.
Wystudzić, przeciąć na połowę. Utrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok.
Dodać do jogurtu z cukrem i rozpuszczoną żelatyną. Kiedy masa lekko zastygnie, wymieszać z ubitą śmietaną.
Osączyć morele, obłożyć spód tortu, posmarować kremem. Wstawić na godzinę do lodówki. Przykryć drugą częścią, posypać pudrem.
"Świat Kobiety"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności