<- Zupa pomidorowa 2Lista potraw z grupy: ZupaZupa Pomidorowa 3 ->

PDF Drukuj

ZUPA POMIDOROWA !!! takiej nie jadłeś..spróbuj..PROSTE TANIE

Dodano: 2004-08-23 09:15:13
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 133750 razy.


-koncentrat pomidorowy ( ok. 3-4 łyżki )
-przyprawa jarzynka
-kostka rosołowa z kurczaka
-sól
-cukier ( 3-4 łyżki )
-masło ( 3 łyżki )
-pietruszka ( odrobina ...można też bez pietruszki )
-mąka ( łyżka )
-makaron..najlepiej kokardki



W jednym garnku ugotować makaron..w tym samym czasie w 2 garnku wlać wode, wrzucic do niej kostkę rosołową i ok. 1 łyżki przzyprawy jarzynki ( lub Kucharek ) ..czekac aż woda sie zagotuje..wrzucić koncentrat pimidorowy..cukier..sprawdzic czy potrzeba jeszcze cukru, czy nie ( w zależności od twojego smaku który preferujesz ) w szklance wymieszać łyżke mąki z zimną wodą ( 1/4 szkalnki ) i wlac do zupy..czekac aż zacznie gęstnieć..ODSTAWIĆ z gazu. W małym garnuszku rozgrzać masło..az nabierze lekko brązowego koloru..i wlać do zupy..wymieszzac..dodac posiekana pietruszkę..i GOTOWE !!! gwarantuję że sam zapach zupy z odrobiną masła cię zadziwi!! PROSTY PRZEPIS...a smak niesamowity !!! POLECAM.. moja ulubiona zupa..jadam ja przynajmniej raz w tygodniu

Nadesłał: paulina <bazaar.paulina2@interia.pl>
hej od kiedy do pomidorówki daje się mąkę i gotuje na kostce dobre zupki > sprubój na skrzydełkach to dopiero jest smaczne
Nadesłał(a): asdf 2005-08-07 22:08:14

wyprobowalam ten przepis. ZUpka jest na prawde pyszna:):)
Nadesłał(a): mo 2005-10-21 08:10:30

ochyda....!!!!!!!!!!!!!!!!!! fuuuuuuu
Nadesłał(a): 2005-11-05 18:11:12

poprostu cos fatalnego .....kapota Zawsze rob pomidorowa na skrzydelkach pycha pozdrawiam nicpoń
Nadesłał(a): nicpoń 2005-11-14 12:11:10

Dzisiaj pierwszy raz w życiu gotowałam zupę pomidorową i wiecie co ? Jest super :))
Nadesłał(a): Kasia 2005-11-16 13:11:52

Fakt na wywarze lepsza, ale jeśli czas goni to i tak rewelacja :)
Nadesłał(a): Nascik <NASCIK@WP.PL> 2005-12-08 13:12:10

zupa pomidorowa powinna być na skrzydełkach, trzeba także dodać troszkę włoszczyzny, pomidory bez skórki i oczywiście zrezygnować z mąki... wtedy rewelacja :)
Nadesłał(a): edyta <edytau26@wp.pl> 2006-01-03 12:01:53

Ja też dzis pierwszy raz gotuje pomidorową i wykorzystuje ten przepis zobaczymy co wyjdzie , ale dodaje jeszce kolka swoich pomysłów hehe....dzieki za przepis ;)
Nadesłał(a): Madzia <madzia.kazek@buziaczek.pl> 2006-01-05 12:01:52

zupka na rosołkach no nie mogę to chyba dla chorych
Nadesłał(a): ebe44 <ebe44@.pl> 2006-01-20 21:01:16

mam nadzieje ze jest dobra bo jestem w trakcie przygotowania :)a mroz na polku -20 st. C , wiec warto cos ciepłego wrzucic:))
Nadesłał(a): kami <kamelka@o2.pl> 2006-01-23 16:01:01

HAAAAAAAAA idealna!!!!dodałąm na koniec bazylie i jest gitt:)) pozdro dla autora przepisu:))
Nadesłał(a): kami <kamelka@o2.pl> 2006-01-23 17:01:20

Tragedia (mąka? masło?)A gdzie śmietana, pomidory mrożone lub z puszki w przypadku braku świeżych? Ktoś chyba nigdy nie jadł nic przyzwoitego
Nadesłał(a): e.r. <evro@interia.pl> 2006-01-26 14:01:28

Przecier, kostka rosołowa i jarzynka? No, może to być dobre jeśli nie ma się kawałka mięsa, świeżych pomidorów i warzyw na zupę(na koniec warto dodać kieliszeczek ginu). Twojego przepisu nie próbowałem, i nie spróbuję, bo bym się chyba ze wstydu spalił. To już lepiej zalać wrzątkiem "gorący kubek".
Nadesłał(a): Ya-nek <Janpe@msn.com> 2006-01-29 20:01:27

Najlepsza zupa pomidorowa jest nie z przecieru tylko z soku. Polecam fortuny lub tymbarka :))
Nadesłał(a): Premier 2006-02-05 20:02:08

rewelka, moja pierwsza pomidorowa, tylko jak dla mnie mniej cukru musialem ja mocno posolic:)
Nadesłał(a): wiewior <loko22vp.pl> 2006-02-06 13:02:08

marniutka ta pomidorowa włoszczyzna caly koncentrat kostki rosolowe gotowana na kurczaczku ,udkach itp,zaciagnięta smietanka i troszke maka to dopiero zupka .
Nadesłał(a): ewi <ewita6@o2.pl> 2006-02-06 16:02:58

Pomidorki(5szt.)obrać ze skórki (zaparzyć), udusić na masełku, przez siteczko przetrzeć a później do zupki wlać.Tylko profani używają soków pomidorowych lub przecieru "fabrycznego". Wystarczy na 2 l. pysznej zupki.
Nadesłał(a): slawusik <slawusik@gazeta.pl> 2006-02-08 20:02:32

kto gotuje zupe na półśrodkach sama chemia proszę uczyć sie od podstaw
Nadesłał(a): sambia <bozenapawlak@interia.pl> 2006-02-10 13:02:55

koncentrat pomidorowy z lyzeczka masla podsmazam kilka minut na malym ogniu ,ciagle mieszajac a potem dodaje do zupy
Nadesłał(a): risz <ryszli@o2.pl> 2006-02-11 12:02:53

Jestesmy w trakcie gotowania i wszystko bylo by ok gdyby ktos w miare inteligentny dołączył w tym przepisie ile ma byc wody...tzn na ile litrow jest ten przepis.Ja i moi znajomi uwazamy, ze gotujemy dosc dobrze, ale nigdy nie gotowalismy zupy.To nasza pierwsza wiec jak ma byc dobra jak nie jest podana tak istotna rzecz?!Skoro przepis podany jest jak dla idiotow to ilosc wody tez powinna byc podana jak dla idiotow, a nie pozostac kwestia domyslna.Choc za idiotow sie nie uwazamy... :-) Pozdrawiamy!!!
Nadesłał(a): anzeisk <anzeisk@o2.pl> 2006-02-12 14:02:27

poprostu super,naprawde warto spróbować
Nadesłał(a): ziutka <ziutk@interia.pl> 2006-02-13 11:02:56

Cudo!!!!!!!!!
Nadesłał(a): Ludwik <edlud@wp.pl> 2006-02-15 18:02:50

Najważniejsza jest ilość wody!!!!Ale ktoś nie pomyślał...Marny z niego nauczyciel...!
Nadesłał(a): agnes <agnes.w1981@interia.pl> 2006-02-25 23:02:21

Paulina, rób ze sobą co chcesz ale dlaczego próbujesz wykończyc niewinnych ludzi."Brązowe masełko" można jedynie porównac z arszennikiem.Pozdrawiam, jeśli jeszcze żyjesz M
Nadesłał(a): Markiz 2006-03-10 20:03:34

Sądząc po składnikach, jest zdecydowanie niezdrowa, no alemoże smaczna? Jednak nie wypróbuję. Ja gotuję zupy na żeberkach cielęcych - nie potrzeba tak dużo, tylko dla smaku, ale długo powinny się wygotowywać. Taki wywar pomaga się zregenerować naszym stawom i kościom. pozdr. Derkaczyk
Nadesłał(a): Derkaczyk <506259931@wp.pl> 2006-03-11 12:03:59

Ja zupę pomidorową robie trochę inaczej. Też korzystam z kostki rosołowej lub bulionu z mięsa ale dodaję drobno pokrojone warzywa mogą być z mrożonki (w zimie) liść laurowy i ziele angielskie. Jak sie zagotują tojeszcze 10 min. i można dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku sól, pieprz oraz cukier i zielenina. podawać z makaronem lub ryżem na sypko. Kto luni może dodac śmietanę, ale nie koniecznie.
Nadesłał(a): Grażyna Zielińska 2006-03-22 12:03:13

Nedza
Nadesłał(a): 2006-03-30 16:03:18

Zupa pomidorowa nie moze byc gotowana na kostkach rosolowych, jak sie komus niechce to niech sobie kupi zupe w paczce
Nadesłał(a): 2006-03-30 16:03:17

TAKIEJ NIE JADLES-dobry kontekst dla tych wszystkich negatywnych komentarzy.A moze te osoby poprostu nie umieja przygotowac takiej zupy???? najlepsza obrona to atak:)
Nadesłał(a): anka <dawidzio3@wp.pl> 2006-03-31 08:03:10

Typowa szybka pomidorówa:-) Dobra to może i jest dla wygłodzonych studentów w akademikach, bo szybka, ciepła i tania;-);-)
Nadesłał(a): zozol 2006-03-31 11:03:25

jest dobra
Nadesłał(a): lenny <maxmax@autograf.pl> 2006-04-02 11:04:57

Rany, ile negatywnych komenatrzy! Czego chcecie od tej dziewczyny? Zupa jest łatwa, szybko się ją przyżądza, i - co najważniejsze - jest smaczna. Źe półprodukty? Nie każdy ma czas i ochotę biegać do mięsnego i warzywniaka dla jednej zupy. Źe masełko zrumienione niezdrowe? A pomidory spod folii, genetycznie modyfikowane, opryskiwane nie wiadomo czym są niby zdrowe?
Nadesłał(a): Kasia Sz. 2006-04-06 13:04:12

Przepraszam za błąd ortograficzny, to z wrażenia ;o)
Nadesłał(a): Kasia Sz. 2006-04-06 13:04:19

Niewiem jak ci ludzie mogą pisać że ta zupa jest niedobra ja ją gotowałem i jest rewelacyjna.
Nadesłał(a): Grzegorz G. <dino12316@wp.pl> 2006-04-19 11:04:49

bardzo ciekawy przepis:)
Nadesłał(a): XXXX 2006-04-19 13:04:30

ale dalej nie wiadomo ile ja tej wody mam wlać. już zaprosiłem pół akademika więc pewnie będzie wtopa/
Nadesłał(a): ohyd <ohyd@interia.pl> 2006-04-21 15:04:07

zupa dobra dla głodomorów, ale nie dla smakoszy, pozdrawiam
Nadesłał(a): armando <marekmol1@wp.pl> 2006-04-24 08:04:11

Dlaczego zaraz na skrzydełkach??bez sensu!każdy gotuje i robi na swój smak i sposób.Moim zdaniem ten przepis jest bardzo prosty ale i pyszny!!!!
Nadesłał(a): trinity 2006-04-25 09:04:30

niam uwielbiam zupę pomidorową ale takiej jeszcze niejadłam
Nadesłał(a): nati 2006-04-27 18:04:27

Moj maz niestety z zup to umie tylko pomidorowa, i chyba znalazł przepis tutaj bo dodaje masełka, a takze warzywa. zupka jest ok.
Nadesłał(a): Maga25 2006-04-27 18:04:51

Tadeusz zup powinna bys na kości albo na skrzydełku, zobaczcie jak smakuje nodze z indyka z bulionem wołowym. Wtedy jest rewelka. polecam
Nadesłał(a): Basket <baski6@o2.pl> 2006-04-28 13:04:51

wsio ładnie pięknie ale brak ilości wody, po drugie jak komentują INNI skrzydełka czy nóżka to podstawa ZUPA ma całkiem inny smak. Ja podobnie podsmażam koncentrat najlepiej jakiś firmowy z masłem. Podstawą jest cukier i cytryna - zupa powinna byc na słodko-kwaśno!! Smacznego.
Nadesłał(a): Trusi <bohun1981@interia.pl> 2006-05-18 15:05:52

ja zawsze każdą zupe,powtarzam kazda gotuje na kostkach tylko i wyłącznie!!!wiec uwazam ze takie zupy sa bardzo smaczne,przy czym mniej tłucząca!!!!uważam ze jest ten przepis bardzo dobry i udany a jak komus nie smakuje,to prosze drugiego nie komentowac negatywnie
Nadesłał(a): grażynka zjastrzebia <mysza2391@buziaczek.pl> 2006-06-01 16:06:30

Kolorowy krochmal....fe!
Nadesłał(a): Magda 2006-06-08 11:06:50

Smaczniejsza bez mąki , zamiast kostki z rosolku dalem szyjki z indyka , bez cukrubez makaronu duzo lepszy ryz bialy blyskawiczny Pozdrawiam
Nadesłał(a): Daniel26 <celt24@wp.pl> 2006-06-10 10:06:40

bardzo dobra ale sa jeszcze lepsze
Nadesłał(a): znawca 2006-06-13 12:06:40

Przepis tradycyjny ale trafny.A po co mięso?jakies skrzydełka? fatalnie z tym miesem:(( Polska kuchnia = mieso.ale powracajac do przepisy to mozna dodac wiadomo czosne kcebulke i inne gadzety ale przepis ok:))
Nadesłał(a): xxx 2006-07-01 00:07:03

Moim zdaniem zupy na kostkach rosołowych nie dają tego smaku co wywary z mięs.Uważam,ze kostki rosołowe są tak naprawde dla tych ,którzy nie potrafią gotować.Źadna kostka nie zastąpi smaku świerzego rosołu.Pozdrawiam
Nadesłał(a): Kasia 2006-07-01 16:07:16

ten przepis jest na 4. Lepsza zupka jest na skrzydełkach z dodatkiem małej ilości tabasco i ziół prowensalskich. wtedy jest na 6! spróbujcie!!!!
Nadesłał(a): Netka 2006-07-03 10:07:35

Przepraszam za błąd ortograficzny
Nadesłał(a): Kasia 2006-07-03 20:07:36

ZUPKA PYYYSZNA.POLECAM JA GOTOWAłAM NA SKRZYDEłKACH.I JEST SUPER :) :)
Nadesłał(a): KASIA <WWW.KASIA2018@WP.PL> 2006-07-06 13:07:06

nie próbowałam tej zupy ale napewno nie jest zła,a co do kości to obrzydlistwo -do wywaru przechodzą wszystkie świństwa którymi było faszerowane zwierzę np.antybiotyki,hormony itp rzeczy.A z tym masłem muszę spróbować.
Nadesłał(a): ania <ania4461wp.pl> 2006-07-06 20:07:21

Tfu Tfu !!! o tej porze przecier ??? profanacja. Mozna kupic swierzutenkie superekstra pomidorki. Do pomidorowej polecam bazylie i lubczyk. Natka pietruszki tez jest Ok. Gotowanie zup to banal. Moj Wuj mawial "Bez Zupy Dzien Do D...y" ;)
Nadesłał(a): Tiara <tiara@autograf.pl> 2006-07-07 22:07:20

maja pierwsza zupa ktora sam ugotokalem!!! PYCHA
Nadesłał(a): de Luca <lukaszksiezyc@interia.pl> 2006-07-08 14:07:17

zupka jest naprawde dobra i prosta :P pozdro
Nadesłał(a): yo 2006-07-12 14:07:49

Dzisiaj ją zrobie nio ciekawe co wyjdzie:D:D Pozdro:)
Nadesłał(a): P_a_u_l_i_s_i_a_:)) 2006-07-20 11:07:55

szybka & dobra ^_^
Nadesłał(a): Shiriu 2006-07-27 23:07:01

Ludzie przejdzcie na wegetarianizm to dopiero smak i wydoga. Nie uczestniczcie w mordzie na niewinnych zwierzetach.
Nadesłał(a): vegepower <jankielx@o2.pl> 2006-07-28 16:07:41

wspaniala zupa polecam wszystkim..:)przed chwilka ja przyzadzilam ^niebo w gębie^a to maselo to rewelacyjny pomysl od dzisiaj bende przyzadzac to zupe przynajmniej raz w tygodniu PYCHOTA!!!!!!!!!!!!
Nadesłał(a): patrycja smakoz <petitka2221@wp> 2006-08-16 14:08:03

zupa bardzo dobra , ale uważam , ze bez tego masła byłaby 100 razy lepsza . a może coś źle zrobiłam . jednak przepis genialny ! szybki i smaczny
Nadesłał(a): efelQa <efelqa@interia.pl> 2006-08-17 14:08:21

NAJLEPSZA ZUPA JAKA JADLAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! POLECAM I ZARAZ UGOTUJ ZNOWU PYYYYYYYYYYYYYYYYYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nadesłał(a): edytka334 <edytka334@poczta.fm> 2006-08-19 16:08:01

cukier do zupy pomidorowej to najwiekszy blad jaki moze byc. Z cukrem jest sztuczny smak i latwo przesadzic, a potem nie da sie naprawic. Zamiast cukru daje sie do zupy marchewke, w wielkosci odpowiedniej do ilosci zupy, ale na mala ilosc zupy (3-4 porcje) daje sie srednia marchewke albo pol duzej/ Marchewka posiada naturalna slodycz i nigdy nie przeslodzi zupy, jesli dodana w umiarze. Cebula tez posiada naturalna slodycz (umiar) i razem z marchewka nada zupie wlasciwy smak. Zupa pomidorowa doprawiona cukrem to jest katastrofa. Autorka nigdy nie jadla dobrej zupy pom. a jeszcze warto dodac lodyge selera naciowego i papryke zielona (taka do nadziewania), jedna lub pol, to dopiero ma smak. Takze 1 zabek czosnku i troszke bazylii. Zabielic mozna jogurtem, bez maki. Dodac ryz lub makaron lub lane kluski. Jesli trzeba doprawic kwaskowatosc, to albo sok z cytryny, albo rozmieszac w wodzie lyzke koncentratu pomidorowego i dodac do smaku.
Nadesłał(a): ? <jableckai@msn.com> 2006-08-22 22:08:21

Ojojoj...te wszystkie zupki gotowane na chybcika to totalne nieporozumienie....w dodatku kwaśne, po czymś takim to tylko brzuch może rozboleć, wątroba się odezwie, krótko mówiąc organizm z tego żadnego pożytku nie ma. Cały kunszt gotowania zupy pomidorowej sprowadza się do zastosowania zasady 5-ciu smaków. Taka zupa powinna być zrównoważona w smaku, a i tak pozostanie zupą pomidorową. Najważniejszy jest balance, czyli rónowaga smaków. Zupa będzie zrónoważona, jeśli zostaną użyte wszystkie smaki w intuicyjnych proporcjach, pochodzące z wody, produktów i przypraw użyte w kolejności przemian. Smak słodki powstaje z korzeni słodkich warzyw i przypraw tj. marchewki, pietruszki,kminku; ostry: cebuli, czosnku, selera, IMBIRU, pieprzu, również cayenne; słony: wieprzowiny, zimnej wody, soli, jarzynki czy vegety (dodatek z uwagi na wzmacniacz smakowy glutaminian sodu); kwaśny bazylii, pasty pomidorowej, mąki pszennej, cytryny, zieleniny (nać pietruszki); gorzki: tymianku, kurkumy, wrzącej wody. Takie potraktowanie przepisu na zupę pomidorową i jej realizacja świadczy o zapale młodej osoby do gotowania i przebojowości dzisiejszych prezenterów telewizyjnych tzw. parcie na szkło, pokazujących jak gotować się nie powinno. Proszę się nie poddawać jednak w tych zapałach, ale więcej poczytać mądrych i praktycznych technologów żywienia, chociażby panią Annę Ciesielską, która w cudowny sposób zaadaptowała zasadę 5-ciu przemian Feng Shui do przepisów polskiej kuchni włącznie z zupą pomidorową i chwała jej za to. Jeszcze jedna uwaga: stosowanie koła 5-ciu smaków w przygotowywaniu posiłków i ich konsumpcja pozwala organizmowi zaskarbić sobie odporność na infekcje.
Nadesłał(a): kuchareczka domowa <wstall@op.pl> 2006-08-25 17:08:27

jestem mloda osoba i ciesze sie,ze ktos podal taki przepis szybki i smaczny!!!jestem w Anglii wiec mama mi nie ugotuje!!!pozdrowienia dla autora przepisu! ludzie przestancie z ta krytyka to jest do bani!!!
Nadesłał(a): Efi <Efi173@wp.pl> 2006-08-29 11:08:27

obawiam sie ze nie za dobra ta zupka mi wyszla.... a robilam tak jak w przepisie tylko bez cukru bo go nie uzywam wcale. przykro mi ale jednak co natura to natura:)
Nadesłał(a): iwek 2006-08-30 15:08:50

Zupa wprost przepyszna!!! Dodałam jeszcze 2 obrane, pokrojone w kostkę pomidorki, co dodatkowo wzbogaciło smak. Gotowałam ją jutro na obiad, ale zjedlismy prawie całą dziś na kolacje:)
Nadesłał(a): Naomi 2006-09-02 22:09:45

Fuu... zupa na kostkach rosołowych! Dla zabieganych osób, które nie biorą pod uwagę swojego jak i swoich najbliższych zdrowia, może być dobra. Osobiście preferuję kuchnię opartą na naturalnych składnikch - mięsku, ziołach. Wtedy taka zupa ma aromat i nie niszczy wątroby.
Nadesłał(a): Nicole 2006-09-06 11:09:59

szykuje sie do zrobienia tej zupki, to bedzie moja pierwsza:) wiec jak cos nie wyjdzie to i tak pewnie stwierdze ja nie umiem gotowac;) ale sprobowac zawsze mozna;) dam znac jak sie ugotuje:) pozdrooooo
Nadesłał(a): MaRcz <marcz87@buziaczek.pl> 2006-09-13 10:09:56

nooo ugotowalam:) niezla, naprawde niezla jest, tylko wkurzaja mnie te tluste oka od masla!;) a tak to serio luz:) nawet niezla kucharka ze mnie:D
Nadesłał(a): MaRcz 2006-09-13 12:09:26

Kimkolwiek jestes uratowalas mnie tym przepisem.. Zupa ok :)
Nadesłał(a): słońce512 <słońce512@wp.pl> 2006-09-14 15:09:26

przepis jest niedokładny ponieważ nie ma czsu gotowania! dla początkujących to tez jest ważne ;)
Nadesłał(a): ja <gw@wq.pl> 2006-09-16 10:09:03

:) ile ludzi tyle gustow kulinarnych....ja pomidorowke gotuje na wloszczyznie do tego musza byc zeberka badz kostki od schabu, pomidory swierze, duszone z lyzka masla i pozniej przetarte przez sitko,bez maki , jedynie kilka lyzek smietany , z makaronem badz ryzem , bez wynalazkow typu ziola prowansalskie tabasco itd, pieprz, sol do smaku i juz :)duzo swierzej natki i koperku
Nadesłał(a): 2006-09-18 11:09:06

jejku jak dużo agresji z powodu zupy pomidorowej haha! "jeśli ktoś używa kostki rosołowej to nie umie gotować" " jeśli ktoś używa przecieru to nie umie gotować" , " jeśli ktoś używa skrzydelek a nie nog to nie umie gotować" " jesli ktos uzywa nóg a nie skrzydelek to nie umie gotowac", az mnie skreca ze smiechu :) Rosół sama robie raz na miesiac bo jest strasznie tlusty , ale pyszny :) Dlatego czesto wrzucam kostke rosołową do pomidorowki, to wszystko chyba zalezy od preferencji, bo nigdy mąki nie dodawalam ani masla, ale dzis sprobuje, czasami dodaje cebulki, zadnych innych warzyw, bo uwielbiam pomidory i ich smak niezmącony innymi dodatkami :) mój chłopak i rodzina uwielbiają moją pomidorówkę, zawsze dodaje do niej troche koncentratu by zaostrzyc kolor, i oczywiscie sól cukier pieprz i troche smietany, robię ją gęstą, z lanym ciastem, lub ryżem lub jajkiem, lub makaronem. to by było na tyle, niech każdy robi co chce ale LUDZIE przestancie sie obrazac!
Nadesłał(a): Nicole <nicoie > 2006-09-26 14:09:33

pysiana jest:) mniam nic dodac nic ujac:)
Nadesłał(a): dodi <rudzia 86@poczta.onet.pl> 2006-10-06 13:10:26

zupka zajebista :) ale chyba zapomniałem dodać mąki :)
Nadesłał(a): głodny 2007-09-21 15:09:28

Zupa extra!!!Nie jem miesa wiec uzylam kostek warzywnych,ale i tak wyszla swietna!!Dzieki za przepis:)
Nadesłał(a): Magda 2008-01-29 18:01:01

gadajcie sobie cwaniaki jak umiecie gotowac dla tych co nie umija zupka zarabista :D:D pozdrawiam
Nadesłał(a): gołąb <golabek900@wp.pl> 2008-04-09 15:04:38

Wszystke wasze przepisy wraz z kucharką je serwująca wypędziłbym natychmiast z domu. Co za świństwa gotujecie swoim najbliższym? Czy nie obawiacie się otruć swoich najbliższych? Moje świnie jadają dużo smacznejsze posiłki.
Nadesłał(a): All_kocur 2008-05-28 17:05:25

ja też gotuje moją pierwszą zupkę pomidorową i nie wiem jak z tą mąką! Moja mama chyba zawsze dawała ale nie jestem pewna! Kurde lecę bo już się gotuje;-)
Nadesłał(a): justa <justek85@o2.pl> 2008-07-11 11:07:56

Zupka pomidorowa wyszła ekstra polecam szybko a jaki smak !!!!
Nadesłał(a): Mateusz!;p <widzewiacy1@o2.pl> 2008-07-20 13:07:44

ludzie! cóż to za mamałyga? prawdziwa zuma wymaga odpowiedniego wywaru z mięsa, warzyw i oczywiście przecieru ze świeżych pomidorów nie mowiac o przyprawach
Nadesłał(a): kucharz 2008-08-18 15:08:02

Tyle tych komentarzy.....hmmm... sama nie wiem czy warto gotować czy nie.... Pomocy....
Nadesłał(a): lela_29 2008-10-08 12:10:24

Mam 13 lat i już zrobiłam pierwszą pomidorówkę właśnie z tego przepisu!!Naprawdę warto spróbować!!!!!!!!PYCHAA!!!
Nadesłał(a): Madzixx <poczta_madzi@op.pl> 2008-10-14 13:10:38

generalnie to wam powiem, ze pomidorowa smakuje lepiej zageszczana maka ziemniaczana niz zwykla. A zupy powinno sie zageszczac, oprocz tych czystych, chyba ze pic zupe to spoko.
Nadesłał(a): siny 2008-10-15 16:10:45

Ale pamiętajcie mięso musi się gotować na małym ogniu aż się będzie rozpadać później włoszczyznę i resztę mowie wam super,jak to wszystko przejdzie mięskiem rewelacja.
Nadesłał(a): juju <juju@maszewo.net> 2008-10-31 14:10:46

Gotowałem zupę pierwszy raz bo nie miałem co robić i wyszłą dosyć dobra teraz czekam na recenzję znajomych i rodziców
Nadesłał(a): Konrad_wo1993 2009-01-10 11:01:09

pychota:D a masło daje naprawde super smak! pozdrawiam autorke :)
Nadesłał(a): dariuszka <dariuszka_87@op.pl> 2009-01-26 16:01:09

Jedni stoją w kuchni całe życie a inni mają ciekawsze rzeczy do zrobienia więc im krótszy czas przyrządzanie tym lepszy :-) babaranie sie w przecieranie pomidorów podsmażanie i inne czynności rany, a czas ucieka.
Nadesłał(a): niko 2009-02-03 17:02:41

Szybka łatwa zupa do przygotowania a jak świetnie smakuje dla mnie bomba pychota:)
Nadesłał(a): Paulina <pierozia@op.pl> 2009-02-08 15:02:21

doooooooooooooooooooobra jest;D
Nadesłał(a): alula 2009-03-11 12:03:51

ZUPA GITTARRAAAAAAAAAAAAAA
Nadesłał(a): PABLO 2009-03-12 17:03:28

Jak na zupkę błyskawiczną jest ok. I na pewno smakuje. Jak ktoś chce trochę pocudować to zamiast cukru dodaj marchewkę, zamiast wody z mąką zmieszaj śmietankę 12% z b.małą ilością mąki i szczypty soli (aby się nie zwarzyło). A zmiast Kucharka daj wegetę, ale tą czerwoną. Zamiast koncentratu daj pomidory z puszki lub sok pomidorowy. Jak ktoś ma czas – ok.4-6godz. to można zrobić pomidorową na wysokim poziomie. Wywar: zimna woda 1,5-2l, pręga wołowa 1kg – daje naturalną kleistość, 8-10 skrzydełek, plaster schabu wieprzowego i robimy esencjonalny kompot z mięsa. Starannie zdejmujemy szumowiny, gotujemy na b.małym ogniu 3-4godz. (nie przekraczamy 110 st.C a najlepiej poniżej 100 stopni ale wtedy to trwa o 1-2 godz. dłużej). potem włoszczyzna (bez kapusty!!!), dodatkowo ze 2 marchewki. Po tym czasie odparuje min. 20% wody. Wyjmujemy wszystkie śmieci, wywar, a zostało go niewiele, przecedzamy przez b.drobne sito. Rozgrzać ponownie wywar, dodać ok. 1l soku, (ewentualnie przecier z kartoników, jest niezły). Dodać JEDNĄ (nie więcej) łyżkę wegety, lubczyk, i po szczypcie soli, pieprzu, soli i cukru. Potem umiejętnie dodaj dwa (nie mniej) pojemniki mało-tłustej śmietanki, np. 12 lub 8%. A jak? Śmietankę wlej do dużej miski, takiej o poj.ok.2-3l. dodaj ok. 1/3łyżeczki (od herbaty) soli i dobrze wymieszaj. Potem dodaj ok. jednej łyżeczki (od herbaty) gorącej zupy i mieszaj, potem dwie, potem więcej, aż śmietana zrobi się b.ciepła i mocno różowa. Mieszaj tylko w jednym kierunku. Zamieszaj zupę, wlej śmietanę, dopraw do smaku. Jeżeli trzeba dodaj 1/2łyżeczki cukru i oregano ( Ew. bazylia lub zioła prowansalskie). Podawaj z makaronem i kawałkami marchewki, posyp dużą ilością koperku. Gwarantuję, że teściowej szczęka opadnie, ale i tak się do tego nie przyzna… Przy gotowaniu zupy przestrzegaj zasady: nie mieszaj wegety albo kucharka czy innej nowoczesnej cholery z kostkami rosołowymi. Albo jedno albo drugie. Można też obejść się też bez tych wynalazków, ale wtedy należy mięso wcześniej zapeklować, a to trwa.
Nadesłał(a): Kriss <step2@interia.pl> 2009-03-24 10:03:54

Do zupy pomidorowej dodaję mąkę ze śmietaną, chyba że jest z makaronem, wtedy kluski zagęszczają zupę i nie trzeba mąki. Pozdrawiam!
Nadesłał(a): Ania 2009-03-25 13:03:15

Właśnie jestem po przygotowaniu zupy..i wiecie co?!! Rewelacja!! szybka i przepyszna!! warto naprawde! nie rozumiem co nie których komentarzy,niech najpierw każda ją zrobi a potem się wypowie!
Nadesłał(a): iwcia 2009-04-15 13:04:00

zupa pomidorowa jest bardzo smaczna, polecam wszystkim, przpies bardzo dobry
Nadesłał(a): http://www.anonseerotyczne.pl 2009-04-21 23:04:52

odzywiasz sie zdrowo to sobie gotujesz na kostkach.ja jestem zwolennikiem gotowania na kostkach.zupy nie sa tluste.a na miesie wpierdalajha ci co nigdy jedzenia nie widzieli.zupa super!!!!!
Nadesłał(a): pomidor <nvnvnv@op.pl> 2009-04-25 18:04:45

zupa naprawdę pyszna:)
Nadesłał(a): http://www.gorzanka.org <noclegi222@gmail.com> 2009-04-27 14:04:43

Pyszna gorąco polecam.
Nadesłał(a): http://www.przewodnik-beskidzki.za.pl 2009-04-27 14:04:41

To ze łatwa i na połproduktach to nie znaczy ze nie dobra.... lepsze własnej roboty niż te zupki jak piszecie w "paczce". jak dla studenta co nigdy nie ma czasu, kasiorki ani wiedzy o gotowaniu to idealne rozwizanie. Może własnie tak trzeba zaczac sie uczyc? jak zajrzycie do polskiej kuchni (ksiazki) to tez znajdziecie ta zupke. A w naszym swiecie i tak nioe majuz zadnych zdrowych rzeczy....
Nadesłał(a): Brendy <brendy17@wp.pl> 2009-06-25 12:06:04

boooze jak sie komus nie podoba to sie odwalcie i gotujcie sobie swoje zuupki, jasnee. Nikt wam nie karze akurat tej, co za luudzie. Ja osobiscie sprobowalam i od tamtej pory gotuje tylko taką pomidorówke ;D naprawde wychodzi pyszna, szybko i łatwo sie nią przyrządza ;)
Nadesłał(a): Sarna <greyroe@wp.pl> 2009-06-25 18:06:52

nią--ją*
Nadesłał(a): Sarna <greyroe@wp.pl> 2009-06-25 18:06:53

Zupa pyszna, w sam raz na zapchanie żołądka, gdy nie mamy czasu :P
Nadesłał(a): 2009-07-07 17:07:51

Ludzie zajmijcie się swoimi garami za przeproszeniem.....jak ktoś siedzi cały dzień na dupie w domu to sobie kupuje skrzydełka,pomidorki, przyprawy później spędza wolny czas w kuchni i sobie godzinami gotuje to niech to robi według swojego uznania i swoje zbędne komentarze sobie tam zostawi....sorry ale taka jest prawda w internecie przepisów szukają ludzie którzy mają mało czasu i mało pojęcia o gotowaniu...i ma byc prosto, szybko i jadalnie...i super za przepis nie przejmuj się znudzonymi życiem w domu ludźmi ;)
Nadesłał(a): 2009-07-16 11:07:36

pyszna zupka ale bez masła lepsza
Nadesłał(a): 2009-08-28 13:08:28

ZUPA przepyszna cała rodzinka zajadała ze smakiem!
Nadesłał(a): lilu <lilu1998@wp.pl> 2009-09-10 17:09:39

zrobiłem tą zupkę i jest bardzo dobra pozdrawiam
Nadesłał(a): Dawid 2009-09-14 14:09:36

Nie jestem kurą domową siedącą na dupie i gotującą obiadki, ale przenigdy nie zjem i nie ugotuje takiej zupy! Po pierwsze mięsko, po drugie włoszczyzna, po trzecie własny przecier ze świeżych pomidorków (wszystko cały rok dostępne w byle sklepie osiedlowym...) Czytam i mi się w głowie przerwaca. Przecier dla koloru? To po cholere śmietana do rozjasniania?! Słona kostka rosołowa?! To po co potem cukier dodawać?! Katastrofa! Pomijając ilość ulepszaczy i sztucznych barwnikóww takiej zupie, to przecież smakuje jak zupa z proszku!!!
Nadesłał(a): zawiedzony kucharz <aaa@wp.pl> 2009-10-12 17:10:17

zupka po prostu Mistrzostwo Świata!;)) zrobiłam od razu podwójna porcję, przyszli znajomi i w 20 min już jej nie było! dodałam jeszcze łyżkę śmietany. pozdrawiam!;*
Nadesłał(a): Mamba 2009-11-07 15:11:46

bardzo smaczna zupka :0 polecam ja dałem 2 kostki przyprawe lubczykową i ryż bvo makarony nie miałem akurat polecam
Nadesłał(a): Jaro <dfgf@wp.pl> 2009-11-17 15:11:19

powiem tak zupa gotowana na bulionikach to nie zupa ale przepi jest ok.moze tylko ten cukier jest niepotrzebny ale kazdy robi jak chce jesli chodzi o make to ja tez czasem dodaje to zageszcza zupe i jest nawet smaczniejsza ale to tylko zalezy od tego jaki mam przecier i smietane w domu .Anajlepsza zupa pomidorowa jest na drugi dzien jak zostanie rosolku np.z niedzieli.Pozdrawiam.
Nadesłał(a): kasia 2009-11-18 14:11:39

Kto je mięso niech sobie robi wywar z mięsa. Dla mnie rewelacja :)
Nadesłał(a): papa123 2010-02-03 14:02:50

Włanie zrobiłem ja jest pyszna tylko nie dawałem masła a pozatym dałem smietane i mieso na wywar i jest gitaaaaaaaara
Nadesłał(a): 2010-02-11 16:02:39

Ludzie, każdy robi sobie żarcie tak jak uważa za stosowne. Jedni jedzą rarytasy inni pizze. JA Wam powiem szybko, jak ja robię mega witaminowe zupki (bo moja córa nie chce jeść warzyw i czymś muszę to zastąpić). Padło na pomidorówkę... Ale też ja lubię. 1. Gotuje wywar z porcji rosolowej (ok. 4 l) 2. Do wywaru dodaje dwie marchewki, cebulę (przypieczoną), łyżkę kucharka, dużo pietruszki (korzen), seler, ziele angielskie, liść laurowy, cukier (ze dwie łyżki), magi, ze dw ząbki czosnku. 3. Osobno przysmażam koncetrat pomidorowy z "żywym " pomidorem bez skórki+ masło+bazylia+ pieprz+magi+cukier+kucharek. Smażę do czasu rozpuszczenia się pomidora i tak, żeby lekko się przypaliło (BARDZO DELIKATNIE) 4. Jak wywar jest gotowy, to miele warzywa tak aby marchewka nie była widoczna (moja cora jej nienawidzi, a przecież jest zdrowa) 5. Wyciągam porcje rosołową i do wywaru dodaję wcześniej przygotowany, przysmażony przecier. 6. Robię lane ciasto i .... 7. Moja córa zajada sie niewidocznymi warzywami.
Nadesłał(a): 2010-02-13 00:02:34

Dla jednego pycha dla innego nie. Każdy ma inne upodobania, przestańcie z tą krytyką!! Pozdrowienia dla autora przepisu.
Nadesłał(a): Monia 2010-02-17 12:02:39

serio robiłam juz 2 razy jest pyszna
Nadesłał(a): klaudia1234567890 2010-02-19 14:02:45

Ludzie wy jesteście zdrowo rąbnięci=) po chole...re komentujecie czyjś przepis a bo: po co cukier?? a po co masło?? a czemu masło?? Inaczej wszystkie przepisy były by takie same. Brak słów starzy ludzie a powinni się kultury od młodych uczyć, a Ci młodzi kultury od tych inteligentniejszych, BO WSZYSCY MIĘSOŹERCY OD WYWARKÓW Z MIĘSKA POOBRASTALI W PIÓRA. Pozdrowienia dla przepisodawcy=D
Nadesłał(a): mgr prawa 2010-03-01 14:03:42

Ludzie jak tacy z Was wyśmienici kucharze to co tu w ogóle robicie. Przepis je prosty, szybki i tani. Zupa wychodzi smaczna, ale nawet tu internetowe cwaniaczki muszą pluć żółcią :/
Nadesłał(a): kilila <kil6@wp.pl> 2010-03-27 17:03:30

jest super :)
Nadesłał(a): J& <poczta1982r@wp.pl> 2010-04-13 14:04:03

szkoda słów, pomidorowa z kostki i koncentratu :( na drugie pewnie proponujesz hamburger z mc d......... idź w ogóle w pizd.... mężowi pewnie do pracy robisz kanapki: wxzorajszy chleb, delma, wegeta (palce lizać kanapki wegług mojego przepisu). powieś się
Nadesłał(a): raskolnikov <darekburleska@interia.pl> 2010-05-26 21:05:08

Witam. szczerze to tez wole zupy na mięsie mam 22 lata i czytając ten przepis zrobie tą zupe i zaufam osobie podającej przepis i pewnie bedzie super. Ci co piszą zbędne komentarze to są barany. pozdro
Nadesłał(a): Łukasz 2010-06-15 08:06:12

Ten przepis jest genialny, ponieważ jest prosty. Na tym właśnie polega jego urok. Po skrzydełka trzeba specjalnie pójść do sklepu, zaś wszystkie produkty podane w tym przepisie znaleźć można w domowej szafce. Oby takich przepisów było jak najwięcej.
Nadesłał(a): Kawaler 23 <michal.gaczkowski@gmail.com> 2010-07-11 10:07:37

Ludzie-co wy tak sie czepiacie tych rosołków w kostce...jesli ktoś jest zapracowany lub nie ma czasu to złoty patent!!! Te firmowe niczym nie róznią sie od Waszych wywarów na skrzydełkach ,żeberkacvh itp...Poza tym nie każy lubi jeść tlusto...Pozdrawiam autora przepisu :)))
Nadesłał(a): Edytka 1978 <mama @o2.pl> 2010-07-21 15:07:32

zupka jest ok tylko pierwszym razem ją troszke przedobżyłem bo za duzo dodałem cukru życzę smacznego tym którzy będą ją dopiero spożądzać
Nadesłał(a): damian16 <damiangorski64@wp.pl> 2010-08-10 15:08:56

świetny , przepis ...Rodzinka zachwycona ... Polece znajomym ... Gorąco pozdrawiam ;)
Nadesłał(a): Madzia_89 <magdalena961@o2.pl> 2010-08-14 13:08:35

nie mialam porcji rosolowej - wiec skorzystalam z tego przepisu. A ze jestem amatorka wybornej zupy pomidorowej i uwazam, ze lepszej niz moja mamusia NIKT nie zrobi....nawet ja :) to faktycznie z porcji rosolowej jest inna, ale ... jak na taki prosty przepis i minimum produktow to zupa wyszla PYSZNA! Ja jeszcze dodalam smietane do zupy :)
Nadesłał(a): eDzia 2010-08-22 11:08:48

Kostka, jarzynka, mąką? To nie pomidorowa tylko jakiś erzac.
Nadesłał(a): ja <jhbsk@gazeta.pl> 2010-08-23 12:08:33

LUDZIE ZRÓBCIE ZUPE NA INDYCZEJ SZYJCE !! WIECEJ NIE ZROBICIE NA KOSTCE CZY SKRZYDŁKACH , POZRAWIAM
Nadesłał(a): tomasz 2010-09-03 16:09:21

zupa pyszna, jeszcze tak szybko zupy nie robilem, padly komentarze co do ilosci wody, oczywiscie zgodnie z opisem na opakowaniu od kostki.
Nadesłał(a): dawid <luzak@o2.pl> 2010-09-07 20:09:33

Ugotowałem ale nic specjalnego :)
Nadesłał(a): STEFAN 2010-09-26 14:09:23

ludzie ale macie naje... każdy gotuje jak mu smakuje a jezeli ktos nie jada kurczaka to co tez ma ugowowac na skrzydełkach ??? zreszta pomidorową powin no sie robic z rosolu gotując na samym kurczaku a nie skrzydełkach. a jezeli ktos nie jada to mozna na jakichś zeberkach podwędzanych lub kostkach ktore daja smak i aromat.
Nadesłał(a): czarnaa 2010-10-03 17:10:04

a co curku DANIEL26 to sie dodaje to jest potrzebne bo pomidorowa powinna byc lekko słodka . cukier do smaku nie cała łyżeczka od herbATY NA SMAK.
Nadesłał(a): CZARNAA 2010-10-03 17:10:17

świetna zupka pozdro.....
Nadesłał(a): Janusz 2010-10-19 19:10:36

Mój sprawdzony przepis: wywar oczywiście porządny - na skrzydełkach bądź udkach drobiowych, z dużą ilością włoszczyzny; w osobnym garnku duszę 2-3 cebule, dodaje 2 puszki pomidorów lub świeże jak jest sezon. Duszę wszystko ok 15-20 minut. Po uduszeniu wlewam wszystko do malaksera, dodaje marchewkę z wywaru, ząbek czosnku, bazylie do smaku - wszystko miele na jednolita masę. Dodaje do wywaru, dobrze mieszam i lekko zagotowuje, żeby połączyły się wszystkie składniki. Można dodać śmietanki:) zupka wychodzi lekko zagęszczona bez użycia mąki:)
Nadesłał(a): novika 2010-12-10 14:12:45

Zupa pomidorowa najlepsza jest na rzeberkach i wołowinie.Cukier dodaje się po to aby uwydatnić smak zupy! Najwięksi kucharze dodają trochę cukru do potraw aby uwydatnić ich smak,ważne są również przyprawy do tej zupy,u mnie od pokoleń dodawane jest ziele angielskie,oczywiście kilka ziarenek bo ta przyprawa ma swoją moc,troszkę vegety,sól,pieprz,i oczywiście cukier do smaku,najwarzniejsze to warzywa takie jak ;marchew,pietruszka korzenna,seler korzeń,na garnek 4litry wody połowa średniej pory,seler naciowy 3średnie gałązki,zielona pietruszka.Warzywa korzenne gotujemy z mięsem,a zieleninę dodajemy pół godiny przed końcem gotowania.Zupę doprawiamy śmietaną z mąką 2łyżki na kubek śmietany,koziełkiem rozrabiamy śmietanę z mąką na pewno jest gęsta,aby nie zrobiły nam się grutki w zupie dolewamy trochę tak aby dobrze rozmięszać gotującą się zupę,mieszamy wlewamy do zupy i gotujemy około 2 minut nie będzi nas wtedy bolała wątroba ani nie dostaniemy rozwolnienia po śmietanie w zupie,która jest ciężko strawna w takiej postaci .Źyczę smacznego i pozdrawiam wszystkich gotujących.To jest naprawdę dobra zupa,jem ją od dziecka ale teraz gotuję ją sobie sama.POLECAM BO WARTO!!!AGA ŁÓDŹ.
Nadesłał(a): AGA ŁÓDŹ <agnieszkakowalczyk@poczta.onet.pl> 2010-12-17 13:12:54

Ci co piszą te negatywne komentarze są dziwni. Ta zupa jest pyszna ! i nie trzeba dodawać mięsa ,żeby zupa była smaczna .Jeśli ktoś nie ma czasu na standardową z mięsem może sprubować tej pozatym czasem zmiany są dobre.
Nadesłał(a): <madzia1732@onet.eu> 2010-12-18 14:12:18

Szukalam dzis jak ugotowac zupke pomidorowa szybciutko i trafilam na ten przpis, ugotowalam ja bez co prawda pietruszki i dodalam standardowo jak to ja 3 lyzki smietany na koniec i zupa jest bardzo pyszna. Te wszystkie komentarze spowodowaly, ze chcialam spróbowac czy zupa z tego przepisu bedzie dobra i jest ok. Mówie szczerze jest jadalna :) i smakuje jak wyborowa pomidorowa, pa x.grazka
Nadesłał(a): Grazka <g_kozak@onet.eu> 2011-01-15 17:01:13

Bardzo dobra zupka, bez dodatku wygotowanych zwłok zamordowanych zwierząt. Zaoszczędzony czas - kilka godzin - poświęciłem na spacer za miastem!
Nadesłał(a): jacko <jacek6666@tlen.pl> 2011-01-22 09:01:47

Widzę większą połowę mięsożernych tutaj, niezbyt rozumiejących, kto to są wegetarianie albo obrońcy zwierząt. Jeżeli Wam się nie podoba to zróbcie sobie "oh ah zupkę na skrzydełkach" bądź nawet na świńskich raciczkach jak chcecie, ale zostawcie tą dziewczyne w spokoju bo każdy ma swój sposób. To, że podała go na internecie, nie każe Wam tak robić. Wolny kraj. Cuż jak Wy macie mózgi przyćmione starymi zwyczajami i tradycjami. Jest XXI wiek, każdy robi co chce.dziękuję.dobranoc
Nadesłał(a): 2011-01-26 18:01:35

zupa jest super!!! pychota. czas gotowania 10-15min, kostka rosołowa 1 na pół litra wody.coś wspaniałego.smacznego!
Nadesłał(a): gosia <gosia@techcomp.com.pl> 2011-02-26 18:02:52

ta zupka jest super a dla krytykow od skrzydelek.Wyprubujcie na miesie ze szczura to bedziecie usatysfakcjonowani
Nadesłał(a): lolo <Gmail.com> 2011-03-02 11:03:58

zupa całkiem niezła - pierwsza zupa jaką zrobiłem będąc na studiach, moim zdaniem dobre, tylko ja dodałem jeszcze jogurtu naturalnego i dla mnie wtedy to już super (śmietana pewnie jeszcze lepsza, ale miałem tylko to pod ręką ) :) pozdrawiam autora przepisu :)
Nadesłał(a): easternboy 2011-03-23 12:03:15

Właśnie skończyłam gotować według przepisu i jestem zadowolona ;) Nie dodałam jednak masła... Polecam.! Przepis świetny ;)
Nadesłał(a): Marta <xmania789x@interia.pl> 2011-03-25 13:03:18

Chetnie wyprobuje ten przepi, poniewaz uwielbiam zupe pomidorowa,ale nie jadam tlustych skrzydelek , mimo z jest maka, to odrobina raz w tygodniu nie zaszkodzi.
Nadesłał(a): ja <ciekawosc@wp.pl> 2011-03-26 16:03:51

Bede robic zupe pomidorowa po raz pierwszy w zyciu, znalazlam mostwo roznych przepisow, i mysle, ze ten jest dobry a szczegoly kazdy moze dopracowac pod siebie, np dodac cukier czy nie, lub make itd. Ci co krytykuja niech lepiej podziela sie lepszym przepisem skora sa tacy madrzy. To faktycznie cecha Polakow, krytyka od rana do wieczora.
Nadesłał(a): Gosia 2011-04-13 13:04:07

Jakbym chcial robic zupe na kostkach i z wegeta to juz wolalbym kupic sobie zupe instant pomidorowa :] i bylby porownywalny smak i jakosc...
Nadesłał(a): kasia <kasia@vp.pl> 2011-06-26 11:06:11

O boszzzzze, co niektóre komentarze są z marsa chyba... Pomidorowa to jedna z nielicznych zup jaką można zrobić na kostkach ! Prosty przepis: włoszczyzna ( ja lubię dużo korzenia pietruszki ) zagotować wodę, zależnie od ilości dodać kostek drobiowych i jedną mięsną. Dodać włoszczyznę i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat koniecznie pudliszki, lub podobny bo np. jamar dla mnie odpada jako dodatek do pomidorowej, odczekać aż zacznie się gotować, NIE DOPUŚCIĆ DO WRZENIA dobrze wymieszać i dodać śmietanę z mąką, jeśli śmietana jest gęsta to dodać wody. Przed wlaniem śmietany wymieszanej z mąką wlać do niej kilka łyżek gorącej zupy ( śmietana nie zetnie się za szybko i nie będzie granulek w zupie ) wymieszać i tuż przed wrzeniem wyłączyć gaz. Najlepszy makaron to świderki lub duże rurki i kolanka. śmacznego
Nadesłał(a): Krzysztof-n <krzysztof.irc@gmail.com> 2011-07-22 18:07:05

Twoja zupa jest przepyszna właśnie zrobilam ją dziś na obiad palce lizać:)
Nadesłał(a): Kryśka:) 2011-07-26 13:07:35

najgorsze to jak ktos komentuje ze sie tak czy tak pomidorowej nie robi bo jego jest najlepsza i on sam najlepsza robi. Ta zupka wg podanego przepisu jest extra na szybko a jak sie komus nie podoba to niech nie czyta w ogole i nie komentuje bo gbury nas nie interesuja a pewnie sami nic lepszego nie stworza ;] pozdrowienia dla autora przepisu :)
Nadesłał(a): koroliew 2011-07-29 13:07:52

A ja mam taki sposób : gotuję wywar z włoszczyzny( 1 duża marchew, 1 pietruszka, pół selera, pół pora, liście z selera i pora, cebula ( z łupiną) ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, kolorowy pieprz. Jak warzywa będą bardzo miękkie a woda będzie miała już żółty kolor, wyjmuje i i dodaję 3 wołowe kostki rosołowe( ilość kostek uzależniona od ilości wody) dodaję też mielony pieprz. Następnie koncentrat- pół słoiczka w zupełności wystarczy. Używam Łowicza albo Pudliszki, chociaż Dawtona też jest tani i smaczny. Gotuję wywar z koncentratem jakieś 20 min na wolnym ogniu, próbuję i doprawiam do smaku cukrem, ew. jeszcze pieprzem. Na koniec w połowie szklanki wody rozpuszczam 2 łyżki mąki pszennej ( może być też krupczatka) rozrabiam też śmietanę ( mały kubek piątnicy 18 procent) z gorącą zupą, tak by nie było grudek. Następnie wlewam do całości rozrobioną śmietanę, mieszam intensywnie żeby się nie zważyła, a na koniec dodaję mąkę. Gotuję całość jeszcze 15-20 min a na sam koniec dodaję świeży, pokrojony koper w dużej ilości. Koniec :) Opis dość długi ale robi się szybko . Smacznego.
Nadesłał(a): paula <al-azif@o2.pl> 2011-08-12 15:08:23

tą zupę teraz jak nie mam czasu robię pyszna szybka ! mega kto nie wierzy niech spróbuje !!
Nadesłał(a): natka12137 <natka.konopia@onet.pl > 2011-08-22 16:08:16

to nie zupa,tylko woda z mąką, masłem i przecierem, fuuuuuuuuu, a gdzie jarzyna, skrzydełka, czy tez porcja rosołowa do zupy, ja bym takiej wodyyyyy nie jadła, naucz sie gotować i nie chwal się co potrafisz, bo nie ma czym. dorzuc jarzynę przynajmniej, bo wtedy bedzie smak zupy...................., a tak to feeeee
Nadesłał(a): kasia 2011-09-02 10:09:30

Ten Ktoś kto podał ten przepis nigdy nie gotował porządnej zupy i nigdy chyba nie jadł POMIDORÓWKINadesłał(a): Józka 2011-10-26 10:10:13

Ten Ktoś kto podał ten przepis nigdy nie gotował porządnej zupy i nigdy chyba nie jadł POMIDORÓWKINadesłał(a): Józka 2011-10-26 10:10:35


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności