<- Mieso zapiekane w makaronieLista potraw z grupy: Mięso: WieprzowinaMięso wieprzowe na sposób masarza ->

PDF Drukuj

Mięsko wieprzowe w sosie

Dodano: 2004-09-01 00:27:01
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 3532 razy.


Mięsko wieprzowe od szynki bez kości (lub z kością,jak ktoś lubi obgryzać kosteczki)
Trzy cebule (a moze mniej)
Olej lub smalec do smażenia
Kostka rosołowa
Vegeta,sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie,troszke majeranku,(troszkę przyprawy do grilla),przyprawa"magi"

Mięsko pokroić w plastry lub w kostkę, obsypać przyprawami:vegetą,majerankiem,przyprawą do grilla,solą i pieprzem.I tak mogłoby postać to mięsko przez godzinkę ale nie musi.
Usmażone mięsko przełożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu przesmażyć pokrojoną cebulkę i wrzucić do mięsa wraz z całym tłuszczem.Na patelnię wlać wody,aby sie odmoczyło to co przywarło w czasie smażenia i wlać do garnka,wtedy sos będzie miał brązowy kolor.Dodać resztę przypraw:liść,ziele,kostkę rosołową,"magi".Wlać tyle wody,aby mięsko się schowało.
Kiedy mięsko będzie miękkie,zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą(im więcej mąki,tym sos będzie gęściejszy).
Można doprawić jeszcze do smaku według podniebienia :))
Podać z ziemniaczkami,ryżem lub kluchami różnego gatunku.
SMACZNEGO!


Nadesłał: Barbara Michalska <baha10@op.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności