<- KarmelLista potraw z grupy: SosyKrem angielski ->

PDF Drukuj

Ketchup ze śliwek

Dodano: 2004-09-13 22:04:40
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 3440 razy.


2 kg śliwek (węgierki)
12 ostrych papryczek
2 łyżki soli
25 dkg cukru
2 łyżki imbiru
1 szklanka octu
1 główka czosnku

Śliwki należy wydrylować, pokroić paprykę, imbir i czosnek. Smażyć jak powidła na małym ogniu często mieszając. Po trzech godzinach dodać cukier i ocet. Gotować jeszcze kolejną godzinę [do zgęstnienia (odparowania)]. Po wystygnięciu zmiksować lub przetrzeć przez sito i przelać do słoiczków. Pasteryzować 30 minut.
W wersji pikantnej dodać jeszcze 10 papryczek.
Pozdrawiam
Smacznego

Nadesłał: Andrzej Garlicki <biuro@verusinter.net>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności