<- Sałatka z kurczakiem i ananasemLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka z łososia ->

PDF Drukuj

Sałatka z kurczakiem na gorąco

Dodano: 2004-10-14 12:55:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 6041 razy.


Przepis dla dwóch osób.
1 filet z kurczaka (dla jasności - podwójny)
pół główki małej kapusty pekińskiej
1 ogórek
1 pomidor
1 mała czerwona cebula
1 czerwona papryka
pół kukurydzy z puszki
olej

Sos:
mały jogurt naturalny,
2 łyżki majonezu
2 - 3 ząbki czosnku
sól, pieprz


Mięso pokroić w grubą kostkę (3/3 cm) posypać solą i pieprzem (można też własnymi ulubionymi przyprawami). Odstawić na czas krojenia warzyw.

Przed przygotowaniem warzyw należy przygotować dwa duże płytkie talerze.
Kapustę pekińską drobno pokroić. 2/3 rozsypać na całą powierzchnię talerzy. Na kapustę wyłożyć pokrojonego w talarki ogórka – posolić. Pomidora pokroić w półksiężyce i rozłożyć na ogórkach – posypać pieprzem i wyłożyć pokrojoną w cienkie talarki cebulę. Resztę kapusty wymieszać z kukurydzą i wyłożyć na cebulę. Przygotować sos. Do majonezu dodawać po trochu jogurtu mieszając go cały czas. Dodać zmiażdżony z solą czosnek i wszystko chwilę ucierać. Przyprawić pieprzem. Sos musi być słony, żeby nadał smaku warzywom. Polać obficie warzywa.
Przygotować mięso. Rozgrzać olej i smażyć mięso aż nabierze ciemnozłotego koloru – nie podlewać wodą ani śmietanką!

Wyłożyć gorące mięso na warzywa i natychmiast podawać z ciepłym pieczywem.
Zamiast smażonego mięsa polecam z grilla.
Bardzo dobre na lekką kolację przy winie.

Nadesłał: Ewa z Ostrowa Wlkp. <ekaczocha@e-ar.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności