<- Drobne pierniczki 2Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaDrożdżowa baba podolska ->

PDF Drukuj

Drobne pierniki

Dodano: 2004-12-26 20:49:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 2767 razy.


1,25 kg mąki,
40 dkg cukru,
25 dkg miodu,
5-10 dkg tłuszczu,
2 jaja,
karmel,
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane), żółtko do posmarowania, masło do formy, lukier do ozdobienia.

Przyrządzić karmel: 2 dkg cukru zrumienić silnie na patelni, wlać 1/8 l wody, zagotować. Stopić tłuszcz. Cukier zalać gorącym karmelem, wymieszać. Gdy cukier rozpuści się, dodać miód, przyprawy, zagotować, ostudzić. Mąkę przesiać do miski (część odłożyć do podsypania), dodać miód, sodę, jaja, tłuszcz, wymieszać łyżką. Wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką. Zagnieść niezbyt twarde ciasto, wyrobić bardzo starannie. Wyciąć pierniczki i upiec je.

Nadesłał: M.Ostrzyżek <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności