2 1/2 szklanki bakalii i owoców (smażona skórka pomarańczowa, rodzynki, daktyle, figi, migdały, orzechy, gruszki, śliwki, brzoskwinie, jabłka z kompotu lub świeże),
1 szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
125 g margaryny,
1/2 opakowania cukru waniliowego (8 g),
7 żółtek,
3 białka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2-3 łyżki wrzącej wody.
Ponadto:
tłuszcz do wysmarowania formy.
1)Owoce z kompotu dobrze osączyć, pokroić w drobną kostkę i oprószyć mąką.
2)Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.
3)Białka ubić na pianę.
4)Margarynę połączyć z ubitymi białkami.
5) Do utartej masy dodać bakalie, owoce, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 12x26 cm.
7) Piec w temperaturze 180-190 st.C przez 50-60 minut.
8) Po wystudzeniu polać lukrem i dowolnie udekorować.
Lukier:
1) Do cukru dodać wodę i dokładnie rozetrzeć.