<- Tarta truskawkowaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTarta z gruszkami ->

PDF Drukuj

Tarta truskawkowa z bitą śmietaną

Dodano: 2004-12-27 21:58:37
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 5949 razy.


Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru pudru,
100 g margaryny,
1 żółtko,
3-4 łyżki śmietany (12%),
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ponadto:
400 g truskawek,
200 ml śmietany (30%),
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
3 łyżki dżemu truskawkowego,
4 łyżeczki cukru.

Ciasto:
1)Mąkę z połączyć z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
2)Dodać margarynę, posiekać.
3)Dodać śmietanę i żółtko.
4)Zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
Tarta truskawkowa:
1)Truskawki oczyścić, opłukać i pokroić.
2)Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić.
3)Ciasto rozwałkować na wymiar blaszki o średnicy 18 cm i przełożyć do formy.
4)Piec w temperaturze 200-220 st.C przez 10-15 minut, a następnie ostudzić.
5)Na ciasto wyłożyć dżem, dokładnie rozsmarować, następnie ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką i wstawić do schłodzenia.
6)Śmietanę schłodzić i ubić z cukrem, a następnie szprycować dekoracyjnie na cieście.

Nadesłał: M.Ostrzyżek <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności