Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2200 razy.
likier Cointreau - 20 ml,
rum Bacardi - 20 ml,
sok ze świeżej cytryny - 10 ml,
woda "Perriere"(niegazowana, można zastąpić inną) -40ml
pastis - 1 dash (8 - 10 kropli).
Do shakera wrzucić parę kostek lodu, wlewać ingrediencje
w następującej kolejności : sok z cytryny, likier, rum, pastis, woda. Zamknąć szczelnie naczynie i potrząsać 10 sekund, aby składniki dokładnie się połączyły i schłodziły.
Następnie zawartość shakera przelać przez sitko do kieliszka koktajlowego. Kielich udekorowwać ćwiartką
cytryny z fantazyjnie przyszpiloną czerwoną wisienką
koktajlową i świeżymi listkami mięty.
Cointreau (czyt. kuętro) - francuski biały likier pomarańczowy,
Bacardi (czyt. bakardi) - lekki rum kubański o mocy 40%,
pastis (czyt. pasti) - anyżowy aperitif,który po rozcieńczeniu z wodą nabiera mlecznego zabarwienia.
Skomentuj Powiadom o komentarzach