2 podwójne piersi z kurczaka
2 duże plastry szynki
30 dag pieczarek
2 pomidory + mały koncentrat pomidorowy
2 cebule
płaty lasagne
1 szk.rosołu(może być z kostki)
1 szkl.mleka + butelka śmietany 18%
2 duże marchewki + 1 seler
10 dag sera żółtego
oliwa, majeranek, tymianek, pieprz, papryka, sól, zielona pietruszka do posypania
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i usmażyć.
Pokroić na małe kawałki kurczaka i szynkę i usmażyć.
Do mięsa dodać podsmażone pieczarki z cebulą oraz pomidory i koncentrat pomidorowy.Chwilę dusić.Przyprawić solą, pieprzem i przyprawami pozostałymi.
Wloszczyznę zetrzeć na tarce(grube wiórki)i przesmażyć.Zalać szklanką rosolu i połową szklanki mleka.
W drugiej połowie mleka rozrobić 3 łyżeczki mąki.Gdy warzywa będą miękkie wlać mleko z mąką, dodać śmietanę.Wszystko doprawić przyprawami.
Sos dzielimy na 4 części.Malą porcję sosu dajemy na dno naczynia żaroodpornego.Na sos lasagne, mięso z pieczarką(polowę), na to sos i znowu lasagne, mięso z pieczarką, sos i lasagne oraz na to pozostały sos.Na wierzch dajemy starty ser żółty.
Wstawimy do nagrzanego piekarnika 200 C i pieczemy 45 minut.
po upieczeniu posypujemy natką i podajemy np z ketczupem.
Nadesłał: MS <>ekspresik:p Nadesłał(a): 2006-03-26 18:03:24
ej, gościu! a oliwa po co? Nadesłał(a): 2006-03-26 18:03:18
odpisz, to pilne! Nadesłał(a): 2006-03-26 18:03:59
jak to po co do duszenia warzyw!! Nadesłał(a): ewelinka 2006-05-24 20:05:51