<- Wiejski chłodnik z maślankiLista potraw z grupy: ZupaWigilijny barszcz czerwony ->

PDF Drukuj

Wielkanocny żurek

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4233 razy.


1 litr rosołu,
500 ml żurku,
10 dag gęstej, kwaśnej śmietany,
łyżka mąki,
mejeranek,
sól, pieprz,
30 dag szynki lub chudej kiełbasy,
jajka na twardo (tyle, ile porcji
żurku chcemy podać).
Zagotować rosół, wlać do niego żurek.
Zamieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotować jeszcze przez około 5 minut.
Wędlinę pokroić w kostkę średniej wielkości, obrane jajka na nieduże cząstki. Wędlinę i jajka przełożyć do miseczek.
Mąkę rozprowadzić śmietaną, wlać do zupy.
Źurek gotować przez około 2 minuty. Gorący nalewać do miseczek i natychmiast podawać.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności