<- ciasto z budyniemLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto z cynamonem ->

PDF Drukuj

CIASTO Z CHAŁWĄ

Dodano: 2005-04-12 16:37:34
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 14289 razy.


Biszkopt:
•5 jajek
•1 szkl. mąki
•1 szkl. cukru
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•2 łyżki kakao

Krem:
•10 dkg chałwy sezamowej
•2 budynie śmietankowe bez cukru
•1,5 kostki margaryny
•2 szkl. mleka
•2 łyżki cukru
•20 dkg bezów
•trochę kakao


Ugotować budyń na mleku z dwoma łyżkami cukru i wystudzić. Utrzeć margarynę, dodać ostudzony budyń i kieliszek wódki. Podzielić na dwie części, do jednej polowy dodać chałwę, do drugiej – kakao. Biszkopt podzielić na pół.
Kolejność układania:
1.½ biszkoptu
2.krem z chałwą
3.bezy
4.krem z kakao
5.½ biszkoptu
Zostawić trochę kremu z chałwa, posmarować placek. Posypać wiórkami czekoladowymi.


Nadesłał: Aga <agaflorczyk@interia.pl>
Zrobiłam ciasto dokładnie wg przepisu, ciasto było typowo tortowe. Masa nawet mimo budyniu nie przypominała np. masy do karpatki, a zwykłą maślaną masę tortową. Zeby złamać słodki smak proponuję przed położeniem pierwszej warstwy masy posmarować biszkopt cienka warstwą masła orzechowego. Wypróbowałam to połączenie w innych tortach i wszystkim polecam.
Nadesłał(a):


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności