<- Użycie korbala do ciast zamiast żółtekLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaWAFLE ->

PDF Drukuj

wafel przekładany inaczej- b. dobry

Dodano: 2005-06-25 11:54:19
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 9043 razy.


1 opakowanie wafla
1 kostka masla ( margaryny)
2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 (ewentualnie 3) łyżki kakao (gorzkie)
troszke bakalii (rodzunki orzechy)


rozpuścić w rondelku kostke masła, dodać cukier mieszać do jednolitej konsystencji, dodać kakao i wode, zagotować razem i odsatwić to wystygnięcia ( musi być prawie zimne, nie gorące)
W trakcie namoczyc rodzynki i orzechy i posiekać.
Wawla odpakować zosatwić 2 całe na spód i góre reszte połamać na takie drobne kawałki do miski. Po wsytygnieciu masy dodajemy do niej mleko w proszku i posiekane bakalie - dokładnie mieszamy. Mase przekładamy do pokruszonych wafli, mieszamy dokładnie. Taką mase wykładamy na wafel rozkladamy równomiernie przykrywamy 2 waflem i wstawiamy do lodówki najlepiej z jakims obciążeniem by się zwarło dokładnie.
ps. masa nie moze byc goraca do wafli bo wyjdzie całkiem plaski.

Nadesłał: Martucha <honey_girls@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności