Niezbyt gruby (100 – 120 g) i niezbyt tłusty kotlet schabowy można lekko pobić trzonkiem noża ( położywszy uprzednio na drewnianej deseczce). Wpływa to na kruchość mięsa. Następnie mięso leciutko solimy i maczamy obustronnie w mące, potem zaś dokładnie rozbijamy widelcem surowym jajku. Teraz wyprawnym ruchem posypujemy go tartą bułką i kładziemy na patelni, na której już skwierczy tłuszcz. Smażymy przez 5 minut z każdej strony, nie dłużej, bo będzie bardzo wyschnięty.
Najbardziej smakuje Mi smażony na smalcu, chociaż są zwolennicy smażenia na dobrym oleju.
Ja bym jeszcze dodal troszke pieprzu przy operacji solenia.
A podczas pieczenia jak juz obsmazylismy z obu stron polecam polozyc po kilka plasterkow czosnku (ewentualnie cebuli) - dodaje smaku.
Nadesłał(a): B3d3k 2006-06-04 15:06:26