<- Rocznice małżeńskie - nazewnictwoLista potraw z grupy: ŚwiętaŚwięto Dziękczynnienia ->

PDF Drukuj

Slaska makowka Bozonarodzeniowa

Dodano: 2005-12-11 13:49:24
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 5002 razy.


mak 0,25 kg
migdaly platki i mielone 0,20 kg
orzechy laskowe 100 g
kokos 150 g
rodzynki 100 g
cukier 0,25 kg ( do smaku )
cukier waniliowy 1
strucla - chalka 0,50 kg
maslo 0,25 kg
mleko 1,5 l (3,2 %)


mak zmielic , nastepnie zalac wrzatkiem i mieszjac powoli odparowywac wode. W trakcie odparowywania dodac cukier z cukrem waniliowym . Pod koniec tego procesu dodac bakalie - orzechy laskowe , migdaly , kokos (moze byc gotowa mieszanka studencka ). Na drugim palniku gotujemy mleko kiedy ma juz temperature bliska wrzenia dodajemy maslo , nastepnie laczymy z masa makowa .
Strucle kroimy w kromki i ukladamy na polmisku , nie namaczamy w mleku . Kazda wartwe przelewamy ugotowanym mlekiem z makiem i dodatkami . czynnosci te wykonujemy powoli tak aby mleko sie wchlonelo do strucli .
Przekladamy polmisek do calkowitego jego napelnienia powtarzajac te czynnosci .
wazne aby na koniec bylo widoczne ze strucla bedzie miala wystarczajaca ilosc mleka zeby byla wystarczajaco mokra .
Gore makowki dekoracyjnie posypujemy kokosem rownomiernie .
Kiedy jest gotowa odstawiamy do zimnego miejsca , jemy na zimno .

Nadesłał: Krzysiek K <krzysztof_kloc@poczta.onet.pl>
BYLO PYSZNE
Nadesłał(a): 2006-01-14 21:01:12


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności