1 główka sałaty
1 puszka tuńczyka w oleju
4-5 jajek na twardo
1 pęczek szczypioru
1 cebula biała lub czerwona
1 pęczek rzodkiewek lub 1 biała rzodkiew
1 słoik majonezu
1-2 pomidory
maga w płynie, sól, pieprz
Sałatę umyć, osączyć, podzielić liście na mniejsze kawałki przy użyciu
własnych lub cudzych paluszków (nie kroić nożem!), a następnie
posolić.Tuńczyka rozdrobnić widelcem i doprawić magą. Jajka i pomidory
pokroić w ósemki, cebulę - w kostkę, szczypior - zwyczajnie, jak szczypior,
rzodkiewkę - w dość grube plastry lub w ćwiartki.Wszystkie składniki posolić
oddzielnie i układać warstwami: sałata, pomidory, cebula, tuńczyk,
rzodkiewka, jajka, majonez, szczypior. Jak ktoś lubi sobie popieprzyć to
niech to zrobi.
Ta pyszna sałatka ma jedną wadę - najlepiej smakuje tego samego dnia, choć
na drugi dzień również jest jadalna.
Nadesłał: Małgocha <>te przepis jest bardzo smieszny!!!!!!!!! Nadesłał(a): ana <idecana@yahoo.es> 2006-01-07 21:01:06
sałaka jest pyszna,mój mąż wyjadał ją podczas jej przyrządzania tak nie mógł się jej doczekać.......... Nadesłał(a): Kasia <kmbs@o2.pl> 2006-02-24 12:02:50
tak nam posmakowala ta salatka ze po jej zjedzeniu kochalismy sie godzine na stole na którym ja robiliśmy :-) w kuchni!!! Nadesłał(a): On i Ona <szescna9@vp.pl> 2006-05-11 13:05:47
wszystko fajnie ale gdzie ten majonez co znimzrobic?? Nadesłał(a):
ale jaka salate mam uzyc? przeciez jest tyle rodzai Nadesłał(a): jola <mausillly@yahoo.de> 2008-12-31 01:12:33
Odp. do dwóch ostatnich komentarzy:
* sałata ma być najzwyklejsza, chyba nazywa się masłowa
* majonez jest wymieniony w kolejności tuż po jajkach na twardo, więc polewamy lub rozsmarowujemy(zależnie od gęstości majonezu)po jajkach. Nadesłał(a):