<- Creme bruleeLista potraw z grupy: DeserCzekolada 1 ->

PDF Drukuj

Cr閙e brul閑

Dodano: 2006-01-18 20:16:45
J臋zyk: niezdefiniowany
Odwiedzono: 2501 razy.


750ml przedniej, g臋stej 艣mietany;
2 laski wanilii (nie ma to jak wanilia w laskach, mo偶na bez problemu kupi膰 w dobrych sklepach, np. firmy Kotanyi);
8 偶贸艂tek (bia艂ka mog膮 si臋 przyda膰 na meryngi zwane r贸wnie偶 bezami);
125g cukru (ok. p贸艂 kubka);
Cukier do posypania deseru przed karmelizowaniem.

W du偶ym garnku o grubym dnie podgrzewamy powoluchnu 艣mietan臋 i wanili臋, a偶 b臋dzie bliska zagotowania. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na p贸艂 godziny. Po tym czasie wanili臋 wyjmujemy.

W misce ubijamy 偶贸艂tka z cukrem na g臋st膮 i blad膮 jak 艣ciana mas臋. Wlewamy pachn膮c膮 wanili膮 艣mietan臋, przek艂adamy ca艂o艣膰 do garnka i gotujemy na ma艂ym ogniu a偶 krem zg臋stnieje i nie b臋dzie sp艂ywa膰 ze spodu drewnianej 艂y偶ki. Nie wolno dopu艣ci膰 do ostrego zagotowania, bo deser si臋 bezceremonialnie zwarzy. Zdejmujemy z ognia i rozk艂adamy do 6 foremek, przykrywamy plastikow膮 foli膮 i ch艂odzimy w lod贸wce co najmniej 3 godziny (albo przez noc, je艣li tylko wytrzymamy).

I teraz przechodzimy do najbardziej efektownej cz臋艣ci produkcji cr閙e brul閑, czyli karmelizowania: najpierw bardzo silnie rozgrzewamy grill, albo piecyk z g贸rnym nagrzewaniem, albo przygotowujemy sobie palnik lutowniczy (zapewne ka偶dy ma go w domu, 艂ehehehe). Foremki z kremem wyjmujemy z lod贸wki i wierzch ka偶dego deseru suto posypujemy cukrem (ok. 3 milimetr贸w). Ca艂o艣膰 uk艂adamy w du偶ym naczyniu do zapiekania, boki obk艂adamy lodem – by krem nie rozgrza艂 si臋 podczas karmelizowania – i grillujemy, pieczemy, lub te偶 operujemy palnikiem tak, by cukier zamieni艂 si臋 w rozkoszn膮, br膮zow膮 i niewymownie pyszn膮 skorupk臋. Trzeba to zrobi膰 w miar臋 szybko, aby krem nie zd膮偶y艂 si臋 rozpu艣ci膰.

Przed podaniem ch艂odzimy cr閙e brûl閑 w lod贸wce i podajemy w ci膮gu godziny (inaczej skorupka karmelowa zmi臋knie i nici z rozbijania jej 艂y偶eczk膮 jak Amelia). Je艣li chcemy i ma艂o nam wra偶e艅, przybieramy deser 艣wie偶ymi, ma艂ymi owocami, np. jagodami albo malinami.

Nades艂a艂: Amelia Poulain <>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialno艣ci