<- Zapiekanka a'la hiszpańska paellaLista potraw z grupy: ZapiekaneZapiekanka bałkańska ->

PDF Drukuj

Zapiekanka alzacka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3619 razy.


Przygotowanie - 10 minut
Zapiekanie - 30-40 minut
Dla 4 osób:
100 g kiełbasy,
4 jajka,
2 szklanki śmietanki,
łyżka posiekanej natki,
pomidor, 200 g startego żółtego sera,
sól, pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej,
2 łyżki masła.
Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Pomidor umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w plasterki.
Jajka ubić trzepaczką na pianę, nadal ubijając stopniowo wlewać śmietankę i dodawać starty ser. Dołożyć kiełbasę, natkę, pomidory.Całość wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę do zapiekania wysmarować masłem, wlać masę, wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać 30-40 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Podawać na gorąco lub na zimno.
PORCJA - 577 kcal
"Moje Gotowanie"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności