2 galaretki o smaku czerwonego grapefriut'a
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki agrestowe
(w sumie 6 galaretek - smaki wg uznania - wazne, że parami w tym samym smaku)
kilogram twarozku homogenizowanego o smaku waniliowym
4 jajka
100 g cukru
5 dag masła
Tortownicę (dużą) posmarować masłem. 2 galaretki o tym samym smaku przygotować w połowie wody (tj. 500 ml) i odstawić do ostygniecia. W międzyczasie ubić (najszybciej mikserem) na parze 2 jajka z 50 g cukru. Ciągle ubijając ostudzić, wlać ostudzoną galaretkę i dodać 500 g twarożku. Po wymieszaniu wlać do tortownicy i wstawić do lodówki (można do zamrazalnika, to szybciej się zetnie). W analogiczny sposób wykonać kolejną warstwę z dwóch innych galaretek. Na koniec przygotować 2 galaretki z pełnej ilości wody, ostudzić. Na drugiej warstwie twarożkowej ułożyć pokrojone w plasterki banany lub inne owoce (nie kiwi czy ananasy !!!) i zalać ostudzoną galaretką. Wstawić do lodówki. Czas wykonania: w sumie do 4 godzin (z czasem chłodzenia). Smacznego. Mojej rodzince bardzo smakuje :-).
Nadesłał: Aneczka <>Bardzo dobry. Całej rodzinie i znajomym smakował. Przy tym wygląda bardzo ładnie i jest prosty w przygotowaniu Nadesłał(a): Jolka <lucja1@neostrada.pl> 2006-04-13 13:04:51
:) jutro jest Anny, sernik aneczki, ja mam tak na imie, więc może się skuszę i zrobie :) Nadesłał(a): ania 2006-07-25 15:07:30