<- Sernik na zimno - z serkiem homogenizowanymLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSernik na zimno z owocami - nie za trudny ->

PDF Drukuj

Sernik na zimno Aneczki

Dodano: 2006-02-05 10:39:20
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 6306 razy.


2 galaretki o smaku czerwonego grapefriut'a
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki agrestowe
(w sumie 6 galaretek - smaki wg uznania - wazne, że parami w tym samym smaku)
kilogram twarozku homogenizowanego o smaku waniliowym
4 jajka
100 g cukru
5 dag masła

Tortownicę (dużą) posmarować masłem. 2 galaretki o tym samym smaku przygotować w połowie wody (tj. 500 ml) i odstawić do ostygniecia. W międzyczasie ubić (najszybciej mikserem) na parze 2 jajka z 50 g cukru. Ciągle ubijając ostudzić, wlać ostudzoną galaretkę i dodać 500 g twarożku. Po wymieszaniu wlać do tortownicy i wstawić do lodówki (można do zamrazalnika, to szybciej się zetnie). W analogiczny sposób wykonać kolejną warstwę z dwóch innych galaretek. Na koniec przygotować 2 galaretki z pełnej ilości wody, ostudzić. Na drugiej warstwie twarożkowej ułożyć pokrojone w plasterki banany lub inne owoce (nie kiwi czy ananasy !!!) i zalać ostudzoną galaretką. Wstawić do lodówki. Czas wykonania: w sumie do 4 godzin (z czasem chłodzenia). Smacznego. Mojej rodzince bardzo smakuje :-).

Nadesłał: Aneczka &lt;&gt;
Bardzo dobry. Całej rodzinie i znajomym smakował. Przy tym wygląda bardzo ładnie i jest prosty w przygotowaniu
Nadesłał(a): Jolka <lucja1@neostrada.pl> 2006-04-13 13:04:51

:) jutro jest Anny, sernik aneczki, ja mam tak na imie, więc może się skuszę i zrobie :)
Nadesłał(a): ania 2006-07-25 15:07:30


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności