<- Placki z ciasta francuskiego z roquefortemLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPlacki ziemniaczane 1 ->

PDF Drukuj

Placki z gotowanych ziemniaków

Dodano: 2006-02-21 08:22:10
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 10209 razy.


Liość dowolna w zależności od potrzeb


Ochłodzone ziemniaki pogniecione dokładnie wymieszać z łyżką śmietany i surowym jajkiem. Gdy masa jest zbyt rzadka, należy dodać trochę tartej bułki lub w ostateczności mąki pszennej. Osolić i odrobinę popieprzyć. Zamiast pieprzu można dodać szczyptę papryki. Formować małe, płaskie kotlety lub wałeczki otoczyć w tartej bułce i odsmażyć z obu stron na margarynie mlecznej lub smalcu, na rumiany kolor.
Gorące placki z gotowanych ziemniaków jemy z dodatkiem dowolnej surówki lub gorącego sosu (pomidorowego, grzybowego, cebulowego lub koperkowego).


Nadesłał: mermas <mermas@tlen.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności