<- Zapiekanka sabaudzkaLista potraw z grupy: ZapiekaneZapiekanka warzywna ->

PDF Drukuj

Zapiekanka śniadaniowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3227 razy.


40 dag ziemniaków,
1 czerwona papryka,
2 cebule,
10 dag boczku wędzonego,
10 dag sera gouda,
4 jajka,
1/2 szklanki śmietany,
1 łyżka natki pietruszki,
gałka muszkatołowa,
pieprz,
sól.

Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w
łupinach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę
umyć, oczyścić z nasion i pokroić w krążki. Cebulę obrać,
opłukać i pokroić w kostkę, boczek pokroić w paseczki.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Na patelni
podsmażyć boczek, dodać cebulę, lekko podsmażyć na
złoty kolor. Włożyć paprykę i wszystko smażyć 5 min.
Dodać ziemniaki, wymieszać i smażyć dalej, aż spód
będzie miał złotobrązowy kolor. Jajka wymieszać ze
śmietaną, serem, szczyptą startej gałki muszkatołowej,
pieprzu, soli i ewentualnie pieprzu cayenne, wylać na
ziemniaki i dalej trzymać na wolnym ogniu pod
przykryciem, aż jajka się zetną, a ser roztopi. Podawać na ogrzanym talerzu posypane natką pietruszki.
Trochę późno te sniadanko by było, chyba, że ziemniaczki dzień wcześniej się ugotuje. Ale ja i tak bym zdechła z głodu, zanim - skądinąd całkiem smakowicie zapowiadająca się zapiekanka - byłaby gotowa do spozycia.
Nadesłał(a): kucharka <kucharka@poczta.onet.pl> 2006-08-19 00:08:32


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności