5 jaj
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki maki
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1 szklanka oleju
1 szklanka oranzady albo wody
2 lyzeczki proszku do pieczenia
wszystkie skladniki miksujemy
kiedy ciasto bedzie dobrze zmiksowane polowe odlac do drugiej miski i do tej drugiej miski dodajemy kakao i miksujemy
forma do ciasta musi byc okragla
smarujemy formę maslem i obsypujemy bulka tarta
po czym do formy wlewamy troszke bialego ciasta potem troszke brazowego ciasta i tak na przemian piec w temperaturze 170-190 stopni
Nadesłał: paulinka <harrison692@aol.com>a ile to sie ma piec!!!!! Nadesłał(a): EWA <www.migotka946@wp.pl> 2006-06-06 19:06:26
ale ile tego kakao??? Nadesłał(a): Misia 2006-07-11 22:07:02
Fuj! Nie polecam:/ Nadesłał(a): myszka <gosiazuza@wp.pl> 2006-09-30 16:09:46
ochydne ciasto!nie polecam!piekłam i musiałam wyrzucić@ Nadesłał(a): 2006-10-01 12:10:34
a od kiedy to sie orezade do ciasta dodaje?fuuuuuuuuuuuuuuuuuujjjjjjjj... Nadesłał(a): zoska 2007-11-06 13:11:09
Oranżady to na pewno się nie dodaje, ale moim zdaniem można dać wodę gazowaną - to nada pulchności. Nadesłał(a): Kucharek 2007-11-06 13:11:14
zośka, oranżade sie dodaję!!!!!!
p/s ale nie koniecznie maki ziemniaczanej, wystarczy 2,5 szklanki krupczatki. Nadesłał(a): Bronia 2007-11-17 15:11:21
Dobrze zrobiona zebra jest pysznym ciastem.Wszystkie skladniki sa prawidlowe, wlacznie z orenzada. Nadesłał(a): Dana K. 2010-02-01 05:02:07