<- Ogórki po kaszubskuLista potraw z grupy: PrzetworyOgórki w musztardzie ->

PDF Drukuj

Ogórki słodko-kwaśne (plastry)

Dodano: 2006-07-17 13:26:04
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 21387 razy.


Na zalewę:
1 litr wody
10 łyżek octu
3 łyżeczki soli
8 łyżeczek cukru

Natomiast już obliczyłam składniki na 5 litrów wody:

5 litrów wody
400 ml octu
15 łyżeczek soli
1 szklanka i trochę cukru

Przyprawy:

koper, por (po kawałku do słoja) gorczyca, liść laurowy, ziarno pieprzu


Zalewę zagotować z przyprawami i zalać ogórki w słojach.Zagotować słoje.
Tą zalewę używam do sałatek wielowarzywnych, ogórków całych i plastrów, papryki, a nawet do buraczków w kawałkach. Kto lubi bardziej ostre warzywka, może dodać pół litra octu zamiast 400ml.
Mnie i mojej rodzince przetwory w tej zalewie bardzo smakują.

Nadesłał: <wiktoria53@gazeta.pl>
Zalewę zagotować z przyprawami czyli gorczycą ,lisciem laurowym i pieprzem .A koper i por surowy do słoika tak .Bo tak to rozumiem !!!!!!!!!
Nadesłał(a): Ancik <ancik21@interia.pl> 2008-08-20 08:08:02

Wszystkie przyprawy wrzucić do zalewy i zagotować. Por pokroić i wrzucić tyle ile nam potrzeba licząc kawałek na słoik.
Nadesłał(a): <wiktoria53@gazeta.pl> 2008-08-29 14:08:38


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności