<- Śledzie w zaprawie korzennejLista potraw z grupy: RybyŚledzie z grzybkami ->

PDF Drukuj

Śledzie w zaprawie korzennej 2

Dodano: 2006-10-16 20:54:27
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 2349 razy.


1 kg solonych płatów śledziowych “Matias”
3 średnie cebule (najlepiej czerwone)
olej (lub oliwa z oliwek)
kawałek kłącza imbiru
oliwki i kapary - niekoniecznie

Przyprawy:
pieprz (najlepiej grubo mielony)
papryka ostra
kurkuma
gałka muszkatałowa
bazylia
oregano
rozmaryn
imbir

Śledzie moczyć w zimnej wodzie ok 6 godz ( zmienić wodę 2x) Pokroić płaty na mniejsze części , odsączyć z wody.

Szklankę oleju podgrzać, dodać drobno pokrojone kłącze imbiru i kurkumę, chwilę podgrzewać aż olej zacznie puszczać bąbelki, wyłączyć i odstawić do wystygnięcia.
Cebulę pokroić w plasterki ( można sparzyć wrzątkiem , ale nie koniecznie ), tak samo pokroić w plasterki oliwki.

W naczyniu układać kolejno warstwami:
- cebula
- śledzie (posypywać śledzie przyprawami,plasterkami oliwek ,kaparami i polewać olejem z imbirem)
- cebula
- itd
- zalać śledzie olejem tak aby przykrywał on lekko ostatnią warstwę. Naczynie przykryć i wstawić na dół lodówki. Najlepiej smakują na trzeci dzień.
Smacznego.

Nadesłał: Ptak <aptak@o2.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności