Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4404 razy.
1 szklanka mÄ…ki gryczanej
1 szklanka mÄ…ki pszennej
3 dag drożdży
3 jaja
1 szklanka gęstej śmietany
1 szklanka mleka
sól
woda
Z mÄ…ki pszennej, drożdży i kilku Å‚yżek ciepÅ‚ego mleka robi siÄ™ rozczyn i odstawia w ciepþe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. NastÄ™pnie dodaje siÄ™ mÄ…kÄ™ gryczanÄ…, żółtka, Å›mietanÄ™, sól i rozprowadza mlekiem, a caÅ‚ość ostrożnie miesza z ubitymi biaÅ‚kami. Ciasto ponownie odstawia siÄ™, aby urosÅ‚o. Na rozgrźanÄ… patelniÄ™ leje siÄ™ olej, nastÄ™pnie przeciera siÄ™ jÄ… nadzianÄ… na widelec cebulÄ… lub surowym kartoflem, aby zebrać nadmiar tÅ‚uszczu. Ciasto cienkÄ… warstwÄ… rozlewa siÄ™ na caÅ‚Ä… patelniÄ™ i smaży jak naleÅ›niki z obu stron. Bliny ukÅ‚ada siÄ™ warstwami na półmisku (smarujÄ…c cienko masÅ‚em, aby siÄ™ nie sklejaÅ‚y). Można jeść je na Å›niadanie, obiad i kolacjÄ™. Podaje siÄ™ do nich masÅ‚o, Å›mietanÄ™ lub dżem i popija herbatÄ… lub kawÄ…. WyÅ›mienite sÄ… bliny zawijane ze Å›ledziem, ale najlepsze - z kawiorem i kieliszkiem wódki.
Skomentuj Powiadom o komentarzach