<- RAFFAELLOLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaRAFFAELLO 2 ->

PDF Drukuj

RAFFAELLO 1

Dodano: 2007-04-07 13:30:41
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1879 razy.


BISZKOPT:
1 szklanka cukru,
½ szklanki mąki pszennej,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 mały cukier waniliowy,
5 jaj (całych).
MASA:
¾ litra mleka (¼ szklanki mleka),
2 budynie waniliowe,
1½ łyżki pszennej mąki,
¾ szklanki cukru,
1 margaryna (KASIA),
1 paczka wiórków kokosowych.
KRUSZONKA:
1 paczka wiórków kokosowych,
2 łyżki masła śmietankowego,
2 łyżki cukru.
Na patelni

WYKONANIE:
BISZKOPT:
5 białek + cukier + cukier waniliowy ubić na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku, następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać.
Piec około 30 min. w temp. 180C-200C. Po ostudzeniu przeciąć na 2 placki.
MASA:
W ½ szklanki mleka rozpuścić budyń i mąkę dobrze wymieszać aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać rozrobiony budyń. Margarynę rozetrzeć i dodawać stopniowo ostudzony budyń – na jednolitą masę. Na końcu dodać paczkę wiórków kokosowych (a druga zostanie do kruszonki).
KRUSZONKA:
Masło + cukier + wiórki rozpuścić i lekko uprażyć na żółty kolor i ciasto posypać.


Kruszonka
Masa
Ciasto
Masa
Ciasto

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności