<- PSIA BUDKALista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPtysie ->

PDF Drukuj

Ptasie mleczko®* 7

Dodano: 2012-02-07 22:50:43
Zmodyfikowano: 2012-02-07 22:52:17
Język: Polski
Odwiedzono: 3695 razy.


BISZKOPT JASNY:
6 jaj,
1 szklanka cukru kryształu,
1 szklanka mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA:
65 dkg cukru,
¼ litra wody,
6 dag margaryny,
15 dag masła,
12 białek,
5 dag żelatyny,
¼ szklanki mleka,
Sok z 2 cytryn.
SKŁADNIKI:
1 czerwona galaretka.

WYKONANIE:
BISZKOPT JASNY:
1) Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2) Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
3) Wylać na formę do pieczenia.
4) Piec w temp. 160-180C około 30-40 min.
MASA:
1) Z cukru i wody zagotować lukier – lukier powinien się lać ciągnącą nitką.
2) Margarynę i masło utrzeć razem na pulchną masę.
3) Białka ubić na sztywno.
4) Gotującym się lukrem sparzyć ubite białka i dalej ubijać aż do przestudzenia (naczynie z białkami wstawić do drugiego z zimną wodą).
5) Dodawać, po łyżce, utarty tłuszcz, żelatynę rozpuszczoną w mleku i sok z cytryn.

PRZEŁOŹENIE PLACKA:
1) Biszkopt ułożyć w foremce.
2) Wlać ptasie mleczko i wyrównać.
3) Wlać tężejącą galaretkę.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
* znaczenie słowne PTASIE MLECZKO® stanowi zarejestrowany znak towarowy chroniony na rzecz Lotte Wedel sp. z o.o.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności