<- KWADRACIKI BISZKOPTOWE Z BAKALIAMILista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaLetniocieple ciacha z białej czekolady ->

PDF Drukuj

LEON

Dodano: 2007-04-07 13:37:33
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 3823 razy.


BISZKOPT JASNY:
6 jaj,
1 szklanka cukru kryształu,
1 szklanka mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
PLACEK MIODOWY:
30 dag mąki,
15 dag margaryny,
2 łyżki miodu sztucznego,
1 łyżeczka sody,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
10 dag cukru zwykłego,
1 jajka.
KREM BUDYNIOWY:
15 dag cukru pudru,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
cukier waniliowy,
1 kostka margaryny,
½ litra mleka.
KREM Z JABŁEK:
1 kg jabłek,
1 szklanka cukru,
1 galaretka czerwona,
1 galaretka żółta.

WYKONANIE:
BISZKOPT JASNY:
1) Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2) Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
3) Wylać na formę do pieczenia.
4) Piec w temp. 160-180C około 30-40 min.
PLACEK MIODOWY:
1) Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto.
2) Podzielić na 2 części i upiec placki w temp. 160-180C, przez 40 min.
KREM BUDYNIOWY:
1) Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń.
2) Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę.
3) Dodać, stopniowo, ostudzony, budyń, ciągle ucierając.
4) Krem podzielić na cztery części.
KREM Z JABŁEK:
1) Obrane jabłka gotować do miękkości.
2) Galaretki oddzielnie rozpuścić w ½ szklanki wody.
3) Usmażone jabłka podzielić na 2 części:
- do I części dodać czerwoną galaretkę,
- do II części – żółtą galaretkę.


PRZEŁOŹENIE PLACKA:
Placek miodowy->krem budyniowy->krem z jabłek w galaretce czerwonej->krem budyniowy->biszkopt jasny->krem budyniowy->krem z jabłek w galaretce żółtej->krem budyniowy->placek miodowy.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności