<- Ciasto z owocami - przepis Cioci Anieli (bardzo dLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCIASTO Z SYROPEM ROZMARYNOWYM ->

PDF Drukuj

CIASTO Z SEREM RICOTTA I SYROPEM ROZMARYNOWYM

Dodano: 2007-04-07 15:06:15
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1497 razy.


25 dag masła,
25 dag cukru,
8 jajek,
12-13 dag orzechów laskowych (uprażonych i posiekanych),
20 dag mieszanych suszonych owoców,
25 dag sera ricotta,
7-8 dag mąki,
starta skórka z 2 pomarańczy,
starta skórka z 3 cytryn.
SYROP ROZMARYNOWY: 12-13 dag cukru, 125 ml wody, 2-4 duże gałązki świeżego rozmarynu.

Przygotuj syrop: rozpuść cukier w wodzie i gotuj, aż objętość zmniejszy się o połowę. Wrzuć gałązki rozmarynu, przykryj, zdejmij z ognia. Odstaw na 15 minut i wyjmij rozmaryn. Zrób ciasto: ubij białka na sztywną pianę. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę, dodawaj po jednym żółtku, ciągle ucierając. Potem włóż ser, wymieszaj. Odrobiną mąki posyp owoce, dodaj je do masy razem z orzechami. Delikatnie wymieszaj z pianą i resztą mąki. Ciastem napełnij tortownicę nasmarowaną masłem i wysypaną mąką. Piecz godzinę w temp. 170C. Przestudź, wyjmij z formy, ponakłuwaj widelcem i nasącz syropem.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Jestes prawdziwa Venus .... Jeszcze czegos takiego nie jadlem,polecam wszystkim.. Smacznego!
Nadesłał(a): Hawk <twister2@op.pl> 2008-05-10 05:05:21


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności