25 dag masła,
25 dag cukru,
8 jajek,
12-13 dag orzechów laskowych (uprażonych i posiekanych),
20 dag mieszanych suszonych owoców,
25 dag sera ricotta,
7-8 dag mÄ…ki,
starta skórka z 2 pomarańczy,
starta skórka z 3 cytryn.
SYROP ROZMARYNOWY: 12-13 dag cukru, 125 ml wody, 2-4 duże gałązki świeżego rozmarynu.
Przygotuj syrop: rozpuść cukier w wodzie i gotuj, aż objÄ™tość zmniejszy siÄ™ o poÅ‚owÄ™. Wrzuć gaÅ‚Ä…zki rozmarynu, przykryj, zdejmij z ognia. Odstaw na 15 minut i wyjmij rozmaryn. Zrób ciasto: ubij biaÅ‚ka na sztywnÄ… pianÄ™. MasÅ‚o utrzyj z cukrem na gÅ‚adkÄ… masÄ™, dodawaj po jednym żółtku, ciÄ…gle ucierajÄ…c. Potem włóż ser, wymieszaj. OdrobinÄ… mÄ…ki posyp owoce, dodaj je do masy razem z orzechami. Delikatnie wymieszaj z pianÄ… i resztÄ… mÄ…ki. Ciastem napeÅ‚nij tortownicÄ™ nasmarowanÄ… masÅ‚em i wysypanÄ… mÄ…kÄ…. Piecz godzinÄ™ w temp. 170°C. Przestudź, wyjmij z formy, ponakÅ‚uwaj widelcem i nasÄ…cz syropem.
Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>Jestes prawdziwa Venus ....
Jeszcze czegos takiego nie jadlem,polecam wszystkim.. Smacznego! Nadesłał(a): Hawk <twister2@op.pl> 2008-05-10 05:05:21