<- Babka gotowana "Danusia"Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka kakaowa ->

PDF Drukuj

BABKA HERBACIANA Z RODZYNKAMI

Dodano: 2007-04-08 22:47:58
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1653 razy.


Ciasto:
25 dag mąki,
10 dag cukru,
8 dag Kasi,
2 żółtka,
szklanka herbaty,
8 dag rodzynek,
łyżeczka sody oczyszczonej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
szczypta soli.
Lukier:
12 dag cukru pudru,
łyżka soku z cytryny,
łyżka wody.

Rodzynki włóż do garnka z herbatą. Gotuj 5 min. Kasię utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, skórkę z cytryny, sól, mąkę, proszek do pieczenia. Dolewaj ostudzoną herbatę i wyrabiaj ciasto. Na końcu dodaj rodzynki. Przełóż do formy posmarowanej Kasią, posypanej tartą bułką. Piecz ok. 60 min w temp. 180 C. Chłodną babkę pokryj lukrem.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności