Ciasto:
25 dag mÄ…ki,
10 dag cukru,
8 dag Kasi,
2 żółtka,
szklanka herbaty,
8 dag rodzynek,
łyżeczka sody oczyszczonej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
szczypta soli.
Lukier:
12 dag cukru pudru,
łyżka soku z cytryny,
łyżka wody.
Rodzynki włóż do garnka z herbatÄ…. Gotuj 5 min. KasiÄ™ utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, skórkÄ™ z cytryny, sól, mÄ…kÄ™, proszek do pieczenia. Dolewaj ostudzonÄ… herbatÄ™ i wyrabiaj ciasto. Na koÅ„cu dodaj rodzynki. Przełóż do formy posmarowanej KasiÄ…, posypanej tartÄ… buÅ‚kÄ…. Piecz ok. 60 min w temp. 180 °C. ChÅ‚odnÄ… babkÄ™ pokryj lukrem.